Sutra odluka o pritvoru Miljenku Ptičeku

Objavljeno: 27.12.2010. 14:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Andrej Svogar / CROPIX

Istražna sutkinja Županijskog suda u Varaždinu Biserka Plesničar sutra će odlučiti hoće li uhićenom direktoru "Parkova" Miljenku Ptičeku odrediti pritvor. Sutkinja Plesničar jutros je razgovarala s Ptičekom i njegovim branjenikom i upoznala ih sa istražnim zahtjevom Županijskog suda u Varaždinu. Nakon toga nije odmah donijela odluku hoće li Ptičeku odrediti pritvor jer mora utvrditi još neke činjenice vezane uz istražni zahtjev, izvjestio nas je glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic.

Sutkinja Plesničar mora odlučiti o istražnom zahtjevu ŽDO Varaždin najkasnije sutra do 20 sati, a do tada Ptiček će ostati zadržan u istražnom centru Županijskog suda. Županijsko državno odvjetništvo predložilo je u istražnom zahtjevu da se Ptičeku odredi pritvor zbog osnovane sumnje da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze važne za kazneni postupak i da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela. Predloženo je također i određivanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom zabranom Ptičeku da otuđi ili optereti više nekretnina u svom vlasništvu.

Ptiček je priveden zbog osnovane sumnje da je počinio više od 80 kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave. Sumnjiči ga se da je u periodu od lipnja 2005. do lipnja 2008. naveo direktora jednog trgovačkog društva da izradi i ispostavi deset fiktivnih računa "Parkovima" za poslove koji uopće nisu obavljeni, a nakon plaćanja tih računa Ptiček je za sebe uzeo 90% iznosa svakog računa te si na taj način priskrbio oko 250 tisuća kuna.

Osnovano se sumnja i da je Ptiček od direktora istog trgovačkog društva zatražio da mu isplaćuje novac u visini od 10 posto od iznosa svakog pojedinog plaćenog računa tom društvu za obavljene usluge, što je ovaj i činio te mu je predao na ruke ukupno oko 75 tisuća kuna.

Sumnja se i da je Ptiček sebi i drugima pribavio protupravnu korist na način da je račune više fizičkih osoba za robu kupljenu u prodajnom objektu "Parkova" ispostavljao na naplatu gradu Varaždinu prikazujući tu robu kao sredstva koja su utrošena za održavanje zelenih površina grada Varaždina te da je za usluge uređivanja i održavanja okućnica i zelenih površina u vlasništvu više fizičkih osoba te uređenja i održavanja vikendice s vinogradom, vikendice na moru i obiteljske kuće u svom vlasništvu koristio rad zaposlenika te robu i mehanizaciju "Parkova", a da to nije plaćeno "Parkovima".

FOTO: Andrej Svoger /CROPIX

Komentari