USKOK prezentirao optužnicu, Čehokova obrana se prva očitovala

Objavljeno: 19.04.2012. 09:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ilustracija

U četvrtak je u Zagrebu održana sjednica Optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, na kojoj su bili pravni zasutpnici osumnjičenih, no sjednica nije završena već će se nastaviti u petak, a najvjerojatnije i idući tjedan.

>> Završio prvi dio sjednice Optužnog vijeća, nastavak sutra

Na početku zasjedanja Optužnog vijeća USKOK je prezentirao svoju optužnicu, a zatim se na nju očitovala obrana prvosumnjičenog Ivana Čehoka. U nastavku zasjedanja na optužnicu će se očitovati i obrane svih drugih optuženih u slučaju. Očekuje se da će sjednica Optužnog vijeća danas trajati do 15 sati. Ako se do tog termina sve obrane ne uspiju očitovati o optužnici, sjednica će se nastaviti sutra prijepodne kada će biti i donijeta odluka Optužnog vijeća o utemeljenosti optužnice.

Podsjetimo, danas se odlučuje  o utemeljenosti optužnice koju je USKOK podigao protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, varaždinskog poduzetnika Davora Patafte i još tri osobe koje se sumnjiči da su oštetili proračun Grada Varaždina za najmanje 49,5 milijuna kuna. Sud može optužnicu djelomično ili u cijelosti prihvatiti, u potpunosti je odbaciti ili je vratiti USKOK-u na doradu.

Treba naglasiti da Optužno vijeće ne ide u meritum stvari i da prihvaćanje i djelomično prihvaćanje ne znače da će Sud odlučiti da su osumnjičenici krivi za ono za što ih se sumnjiči. Uloga Optužnog vijeća je samo utvrditi je li istraga provedena na pravno prihvatljiv način, odnosno jesu li svi dokazi izvedeni na pravno prihvatljiv način i jesu li ispitani svi potrebni svjedoci. Tek na suđenju, ako do njega dođe, će se raspravljati o tome jesu li osumnjičeni krivi ili nisu.

Optužno vijeće na čelu sa sutkinjom Jasnom Smiljanić sastat će se u četvrtak u 9 sati, a na sjednici bi se trebalo utvrditi je li optužnica protiv Ivana Čehoka, Davora Patafte, direktora komunalne tvrtke Varkom Tomislava Kezelja, članice uprave Pataftine T7 Grupe Narcise Huljev i poduzetnika Hrvoja Vojvode te tri Pataftine tvrtke utemeljena.

Optužno vijeće ima nekoliko opcija. Mogu optužnicu potvrditi u cijelosti ili samo neke dijelove, odbaciti je ili vratiti USKOK-u na doradu.

Sjednica Optužnog vijeća trebala je inače biti održana već početkom mjeseca ali je odgođena za dva tjedna jer osumnjičenicima Davoru Patafti i Narcisi Huljev nisu uredno dostavljeni pozivi za sjednicu.

>> Odgođena rasprava: Davor Patafta na liječenju u inozemstvu

Podsjetimo, Ivan Čehok i Davor Patafta uhićeni su u lipnju prošle godine zbog sumnje da su se udružili s još tri osobe i počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na te zlouporabe.

U prosincu prošle godine USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao kojom tereti osumnjičene da su se u razdoblju od 2007. do 2011. godine povezali u zajedničko djelovanje u namjeri pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi trgovačkim društvima u vlasništvu Davora Patafte, na štetu Grada Varaždina i tvrtki u vlasništvu Grada.

>> Optužnica USKOK-a, Patafta ostaje bez 35 mil. kuna?!

Čehok je, prema optužnici, u prethodnom dogovoru s Pataftom, u navedenom razdoblju u više navrata pogodovao Pataftnim tvrtkama. Konkretno, radi se o poslovima na zbrinjavanju komunalnog otpada, kupnje zemljišta za program poticane stanogradnje po cijeni znatno većoj od tržišne, te poslova kojim će se Patafti omogućiti  preuzimanje upravljanja aerodromom Varaždin.

Prema optužnici, tvrtke u vlasništvu Davora Patafte pribavile su na taj način nepripadnu materijalna korist u iznosu od oko 35,8 milijuna kuna, koliko je već isplaćeno tvrtkama u vlsništvu Patafte, a Grad Varaždin oštećen je za oko 49,5 milijuna kuna.

Komentari