Svaki dan dva slučaja nasilja u obitelji, sve više žrtve i muškarci

Objavljeno: 10.11.2013. 17:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Tijekom prvih devet mjeseci ove godine, na području Policijske uprave varaždinske zabilježeno je ukupno 619 prekršaja nasilničkog ponašanja u obitelji, što bi značilo da su se svaki dan diljem naše županije dogodila dva slučajeva nasilja u obitelji.

Također, istraživanja su pokazala da je više od milijardu žena u svijetu bilo izloženo nasilju u obitelji od strane partnera. Međutim, žrtve nasilja nisu samo žene, već i djeca u obiteljima, a nisu rijetki ni slučajevi gdje su muškarci žrtve.

Općenito se stvara dojam da je nasilje u obitelji, bez obzira na to tko je žrtva, a tko nasilnik, sve češće.

Brojke jesu zapanjujuće, no treba ih promatrati iz različitih aspekata. Nasilje u obitelji je oduvijek postojalo, no tek se u posljednjih nekoliko godina razvija svijest o tome da ga treba prijavljivati. Međutim, u našoj sredini mentalitet ljudi je još uvijek takav da nisu skloni rješavanju tih problema na vrijeme, a pomoć se traži kad su oni već tako veliki da su supružnici pred rastavom braka. Puno ih je teže tad rješavati. – objašnjava Siniša Česi, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Varaždin.

Problem nastaje i kada žrtve nasilja nisu dovoljno emocionalno i fizički jake da kazneno prijave nasilnika.

Ravnatelj Česi objašnjava kako je to zato jer su žrtve često i ekonomski zlostavljane, što znači da se ni financijski ne mogu odvojiti od nasilnika.

– Postoji ekonomsko, verbalno, psihofizičko nasilje, a problem je i taj što se žrtve odvaja u sigurnu kuću, mijenjaju njihovi životi i navike, dok nasilnik ostaje na svojem. Zato se u novijoj praksi teži tomu da se nasilnike rehabilitira, jer je nasilničko ponašanje u velikoj većini slučajeva naučeno ponašanje koje se može promijeniti – objašnjava Česi.

U tu svrhu pokrenuti su psihosocijalni tretmani na kojima nasilnici stječu uvid da njihovo ponašanje nije normalno i dobro te da ga treba promijeniti da bi mogli normalno funkcionirati u svojoj obitelji, a potom i u društvu.

– Tečaj psihosocijalnog tretmana traje 16 susreta, a ako nasilnici ne surađuju, mogu biti isključeni u bilo kojem trenutku i ponovno ih se vraća na sud. Obveza psihosocijalnog tretmana je zakonska, a određuje se kao i novčana ili zatvorska kazna. Dosad je većina tretmana bila uspješna, dakle nasilnici se popravljaju i nauče nove obrasce ponašanja – rekao je Česi.

Žrtve kada prijavljuju nasilje u obitelji tada u gotovo svim slučajevima svjedoče protiv nasilnika u prekršajnom postupku, dok u kaznenom postupku ponekad zbog proteka vremena odustanu od prijave. U dosta obitelji nakon provedenog postupka i nakon izrečene sankcije radi nasilja u obitelji, bilo da se radi samo o novčanoj kazni ili zatvorskoj kazni, počinitelj i žrtva nastavljaju živjeti zajedno. Isto je tako i nakon proteka izrečene mjere opreza ili zaštitne mjere, što zaključujemo temeljem učestalosti prijavljivanja recidivista počinitelja prekršaja – priopćili su iz PU varaždinske.

Tekst je prenesen iz Varaždinskog tjednika od 4. studenog.

 

Komentari