Sve više oboljelih od mišje groznice u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 20.05.2014. 08:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

U našoj je županiji prijavljen četvrti slučaj mišje groznice.

Prije nekoliko dana Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije prijavljen je najnoviji slučaj. Od ukupno četiri slučaja tri su bolesnika zarazila na području Ivanščice.

Posljednji zaraženi je 70-godišnjak koji često rekreativno boravi u prirodi, saznajemo iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a poslan je na kućno liječenje.

Toliko je oboljelih registrirano i tijekom cijele 2012. godine.

Stručnjaci ističu da bi epidemija ove godine mogla biti izraženija zato što je zima bila blaga pa je pogodovala razmnožavanju i preživljavanju glodavaca. Vrhunac se očekuje od kraja svibnja do kolovoza.

"Mišja" ili hemoragijska groznica s bubrežnim sindromom (HGBS) je virusna bolest uzrokovana hantavirusima. Bolest se bilježi u kontinentalnom području Hrvatske i pojavljuje se svake godine, a povremeno se registrira povećani broj oboljelih osoba.
Glodavci su nositelji i prenositelji virusa; čovjek se zarazi pri neposrednom ili posrednom kontaktu s izlučevinama inficiranih glodavaca (mokraća, izmet, slina), posebice udišući prašinu ili aerosol koja sadrži uzročnike. Čovjek se može zaraziti i kada inficirana izlučevina glodavca dođe u kontakt s oštećenom kožom kao i sluznicom oka, nosa i usta.

>> Prvi slučaj ove godine: Hospitaliziran muškarac zaražen mišjom groznicom

Komentari