bili smo u đurđu

FOTO: Općina Sveti Đurđ slavi svoj dan - tko je sve došao na svečanost i što je rečeno

Sveti Đurđ slavi Dan Općine, a svečana sjednica Općinskog vijeća idealna je prilika da se rezimiraju svi projekti koji su se protekle godine realizirali na području općine, ali i najave novi...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.04.2019. 17:54

Zadnja izmjena: 23.04.2019. 18:02

Foto: Viktor Hranić

Sveti Đurđ slavi Dan Općine, a svečana sjednica Općinskog vijeća idealna je prilika da se rezimiraju svi projekti koji su se protekle godine realizirali na području općine, ali i najave novi.

Najveće projekte koje je načelnik Josip Jany izdvojio su izgradnju dječjeg vrtića koji bi s radom trebao započeti krajem ove godine i aglomeracija. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja za dječji vrtić dodijelio je 7 milijuna kuna, dok će Općina dodati još 2,3 milijuna kuna iz proračuna. Aglomeracija će se raditi ns gradom Ludbregom i Općinom Martijanec, a vrijednost investicije procjenjuje se na 360 milijuna kuna. Nadalje, kako je spomenuo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dodijelilo im je 400 tisuća kuna što je utrošeno na uređenje, infrastrukture društvenih domova i asfaltiranje, a u planu je i izgradnja novog kružnog toka u Hrženici.

Kako je u govoru naveo načelnik, Općina u mladost ulaže gotovo 1,5 milijuna kuna, dok školu nogometa financira u cijelosti kao i obavezu nogometnih klubova prema nogometnom savezu te kroz uređenja prostorija klubova i električne energije. Kako je istaknuo, Općina brine i za vatrogasce pa se tako za njih iz proračuna izdvaja gotovo 900 tisuća kuna, a u prošlom je razdoblju obnovljen kompletni vozni park. U prosincu u danima darivanja su prema načelnikovim riječima obuhvaćeni svi - od najmlađih do najstarijih,a općina između ostalog potpomaže i OPG-ove te proizvođače mlijeka.

Osim aglomeracije i dječjeg vrtića, načelnik Jany je najavio kako se iduće godine između ostalog planira otvaranje novih poslovnih prostora, projekt doma za starije i nemoćne, izgradnja garaže u Karlovcu, mobilno reciklažno dvorište...

"Sada je puno lakše"

Na sjednicu je došao i HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štomar koji je rekao kako se ova općina posebno bavi društvenim djelatnostima te kako posebno rade na obrazovanju. - Puno lakše im je sada raditi kada smo donijeli Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave jer sada imaju vlastita sredstva te mogu ulagati u ono što građanima treba - rekao je Štromar. 

"Rezultati su vidljivi"

Kada je riječ o Općini  Sveti Đurđ, župan Radimir Čačić je rekao da se radilo ''bolje i više nego je bilo moguće" - "Ova ekipa je na čelu s načelnikom prepoznala potrebe i rezultati su vidljivi". Osvrnuo se Čačić i na spor koji Županija trenutno vodi s Ministarstvom znanosti, te ponovno istaknuo uvjerenje kako će Županija naposlijetku dobiti novce koje joj Ministarstvo duguje za JPP projekte.

Komentari