Svečano otvoren Kulturni centar "Ivan Rabuzin"

Objavljeno: 26.04.2011. 16:23

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

U Novom Marofu svečano je otvoren multifunkcionalni Kulturni centar „Ivan Rabuzin“. Na 3 tisuće metara kvadratnih smješteni su galerijski prostori, Gradska knjižnica, gradski uredi, Pučko otvoreno učilište, kongresne dvorane...

Riječ je o investiciji vrijednoj čak 20 milijuna kuna, od čega je oko 7 milijuna kuna financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, a ostatak od oko 13 milijuna Grad Novi Marof putem kredita u jednoj poslovnoj banci na rok od 10 godina.

Gradnja je počela sredinom 2009. godine, a iako je završila već krajem prošle godine, novomarofski čelnici nisu željeli otvarati centar prije nego li ga urede i privedu svrsi.

Kulturni centar „Ivan Rabuzin“ tako je već na otvorenju bio dupkom pun. U tijeku je izložba djela znamenitog hrvatskog slikara naive Ivana Rabuzina po kojem centar nosi i ime, Pučko otvoreno učilište već provodi edukacije, svoj ured tamo imaju gradonačelnik Hrenić, njegovi zamjenici i Gradsko vijeće, tamo su smještene i novomarofske udruge, a za 3 mjeseca trebala bi proraditi i Gradska knjižnica.

Gradonačelnik Darko Hrenić naglasio je da se nada da će Kulturni centar „Ivan Rabuzin“ biti nositelj kulturnog razvoja Novog Marofa.

Iako su neki bili i još uvijek jesu skeptični i pitaju se treba li Novi Marof ovaj prostor, ja se nadam da će novomarofčani iskoristiti ovaj prostor za kulturno uzdizanje i edukaciju i na taj način opravdati investiciju – naglasio je Hrenić.

Centar je otvorila premijerka Jadranka Kosor koja je naglasila da se Novi Marof izgradnjom ovog centra upisao na kulturnu mapu Hrvatske dodavši da se nada da će se uskoro upisati i na kulturnu mapu Europske unije.

Ivan Rabuzin svojim je slikama pridonio svjetskoj kulturi, a ja se nadam da će isto učiniti i centar koji nosi njegovo ime – naglasila je premijerka Kosor.

Osim premijerke, svečanom otvorenju Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu prisustvovali su i ministar kulture Jasen Mesić, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak.


FOTO: Željko Hajdinjak / CROPIX


Komentari