Dječji tjedan 2023

Foto - Svečano otvoren Dječji tjedan u Varaždinu: 'Djeca uče biti aktivni građani'

Objavljeno: 02.10.2023. 12:58

Zadnja izmjena: 02.10.2023. 12:58

Foto: Ivana Bertović

Danas je održano svečano otvorenje Dječjeg tjedna u velikoj dvorani palače Herzer u Varaždinu. Dječji tjedan obilježava se svake godine prvi tjedan u mjesecu listopadu.

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ (DND). Uz to, grad Varaždin je i ove godine dio sredstava iz proračuna odvojio upravo za djecu kroz Dječji participativni proračun. 

- Ja bih samo želio pozvati sve one koji žele predložiti prijedloge za dječji participativni proračuna, dakle rok je do srijede u ponoć. Veliki iskorak koji smo napravili jest da o tih gotovo osam tisuća eura, koje smo odvojili za proračun, odlučuje Dječje gradsko vijeće. Vrlo je bitno da djeca od malih nogu uče da trebaju participirati u životu našeg grada. Na ovakav način oni već participiraju u svojoj osnovnoškolskoj dobi i ja mislim da na taj način odgajamo odgovorene mlade ljude - rekao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

'Sudjelovanje djece u odlučivanju'

Koordinatorica Dječjeg foruma osvrnula se na današnji susret djece s gradonačelnikom Bosiljem. Djeca su imala priliku obratiti se gradonačelniku i odraslima te su predstavljeni dječji projekti ostvareni iz Dječjeg participativnog proračuna Grada Varaždina. 

- Na susretima s gradonačelnikom prenosimo svoje molbe. Riječ je zapravo o participaciji djece u odlučivanju u onim odlukama koje se tiču djece. To je zajamčeno i Konvencijom UN-a o pravima djece. U tome je zapravo važno da djeca uče biti aktivni građani, da znaju razliku između potrebe i želje, da znaju to dobro filtrirati i onda se obratiti na pravu adresu - zaključno je istaknula Dubravka Novak, koordinatorica Dječjeg foruma. 

Komentari