Svečano prisegnulo 26 sudaca porotnika Županijskog suda

Objavljeno: 25.09.2012. 09:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Varazdinska-zupanija.hr

U Županijskoj palači 26 sudaca porotnika Županijskog suda u Varaždinu dalo je svečanu prisegu za obnašanje ove dužnosti u četverogodišnjem mandatu.

Sukladno Zakonu o sudovima Županijska skupština na sjednici održanoj 20. rujna  donijela je Rješenje o imenovanju sudaca porotnika Županijskog suda u Varaždinu, a na temelju  prijedloga gradskih i općinskih vijeća s područja Varaždinske županije, Županijske komore te sindikata, kao ovlaštenih predlagatelja.

O naknadno dostavljenim  prijedlozima, a radi se o još 13 općinskih i gradskih vijeća, Skupština će naknadno odlučivati.

S područja Varaždinske županije imenovat će se 40 sudaca porotnika, a po 10 iz Koprivničko- križevačke i Međimurske županije, za koje će se provesti postupak predlaganja kandidata s njihovog područja iduće godine, obzirom da  njihovim sucima porotnicima  ističe mandat tijekom iduće godine, dok je našim sucima porotnicima  mandat pri  samom kraju.

Na svečanosti suci su prisegli svojom čašću da će se u obnašanju dužnosti suca porotnika pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske i da će dužnost suca porotnika obnašati savjesno i nepristrano. Tom su prilikom predsjednica Županijske skupštine Dubravka BIberdžić i zamjenik predsjednice Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic čestitali svim sucima porotnicima na imenovanju.

Istaknuli su da je ovo častan, ali i iznimno odgovoran posao u kojem se donose odluke o najtežim kaznenim djelima te stoga svi suci porotnici trebaju ispunjavati zakonske pretpostavke kako bi mogli dostojno obavljati ovu važnu funkciju.

Inače, Zakonom o sudovima propisano je da sudac porotnik može biti punoljetni hrvatski državljanin, dostojan obnašanja suca porotnika, a odredbe Zakona, koje se odnose na redovne suce, shodno se primjenjuju i na suce porotnike, kao što je način ponašanja u smislu da čuvaju svoj ugled i ugled sudbene vlasti, da ne dovode u pitanje svoju nepristranost i neovisnost u suđenju i samostalnost sudbene vlasti, da ne smiju biti članovi političke stranke, niti se baviti političkom djelatnošću.

Svečanosti davanja prisege nazočio je i zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković koji je čestitao svim sucima na njihovom imenovanju te im zaželio puno uspjeha u obavljanju ovog iznimno odgovornog posla.

Komentari