30. godišnjica smrti

SVETI ILIJA Održan simpozij o životu i djelu vlč. Vilima Cecelje

Objavljeno: 07.07.2019. 10:30

Zadnja izmjena: 07.07.2019. 11:43

Foto: Varaždinska biskupija

Povodom 110. godišnjice rođenja i 30. godišnjice smrti vlč. Vilima Cecelje, u Svetom Iliji je ovog tjedna održan simpozij  Organizacijskog odbora za promoviranje života i djela vlč. Vilima Cecelje.

Kako je tom prilikom istaknuto, o životu i djelovanju vlč. Vilima Cecelje danas se u Hrvatskoj i varaždinskom kraju vrlo malo zna, dok se u hrvatskom iseljeništvu njegovo ime spominje s poštovanjem i zahvalnošću te povezuje uz mnoge osobne sudbine i uspomene. Naime, od odlaska iz domovine 1944. pa sve do svoje smrti 1989. godine, Cecelja je pomagao sunarodnjacima ali i drugim ljudima koji su zbog II. svjetskog rata morali iseliti iz Hrvatske. Posmrtni ostaci vlč. Cecelje preneseni su 1997. godine iz Salzburga i pokopani na mjesnom groblju u Svetom Iliji te se od tada svake godine o obljetnici njegove smrti, 3. srpnja, održava komemoracija.

„Trudimo se organizirati i okrugli stol te dovesti poznate ljude i renomirane stručnjake koji nam mogu reći neka svoja saznanja o djelovanju i životu vlč. Cecelje. Isto tako, ovaj pastoralni centar u Svetom Iliji nosi njegovo ime te je ispred župne crkve postavljena i njegova bista. Hvale vrijedan doprinos daju i učenici osnovne škole koji su u sklopu svoje povijesne grupe izradili prezentaciju te se trude očuvati uspomenu na vlč. Vilima Cecelju, riječi su kojima se na simpoziju okupljenima obratila prof. Jasenka Vidić, povjesničarka i moderatorica simpozija. Kako se također moglo čuti, brojni štovatelji vlč. Cecelje iz Hrvatske, a još više iz hrvatskih zajednica izvan domovine, redovito se dolaze pokloniti na Ceceljin grob te posjetiti njegov rodni kraj i župu.

Komentari