'depresija: razgovarajmo'

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA Mirjana Kolarek Karakaš o važnosti prepoznavanja depresije kod djece

Objavljeno: 07.04.2017. 18:10

Zadnja izmjena: 07.04.2017. 18:10

Foto: HSSK

Na današnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, kada se stanovništvu prosljeđuje poruka o važnosti brige za vlastito zdravlje, dr. Mirjana Kolarek Karakaš, kandidatkinja za gradonačelnicu Varaždinka HSSK-a u svom priopćenju se posebno posvećuje ovogodišnjoj kampanji 'Depresija: razgovarajmo' te iznosi važnost podrške roditelja u ranim godinama djetetova života.

Također, stoji u  priopćenju, važna je i edukacija o mentalnom zdravlju u školama, radnoj sredini, obitelji, a potrebna je posebna skrb za osobe pod rizikom, sprječavanje društvene izolacije i stigmatizacija oboljelih.

- Stigma i diskriminacija koje prate sve mentalne bolesti, pa tako i depresiju, dovode do kasnijeg prepoznavanja simptoma, odgađanja traženja pomoći, uslijed čega bolest traje duže, liječi se teže a može dovesti i do faze samoubojstva. – rekla je Kolarek Karakaš.

Doktorica Kolarek Karakaš ističe kako drasli sami traže pomoć, dok djeca i mladi ovise o svojim roditeljima, nastavnicima, liječnicima, koji o njima skrbe, da prepoznaju skrivenu patnju, a razgovor o problemu i pružanje podrške prvi je korak.

Velik utjecaj medija na mlade 

Kako prepoznati depresiju kod djece, Kolarek Karakaš ističe sljedeće: 'Depresivna djeca izgledaju žalosna, govore monotonim glasom, usporeni su. Izražavaju simptome tjeskobe, straha, nekada dosade. Žale se na lošu koncentraciju, nedostatak pažnje, školski neuspjeh. Često je depresija praćena tjelesnim smetnjama: bolom u trbuhu, glavoboljom. Depresivna djeca često imaju želju za smrću i to i kažu ako ih pitate. Preokupiranost vlastitim tijelom je česta i spušta se u sve raniju dob.'

U priopćenju također navodi kako je veliki i utjecaj medija na oblikovanje kriterija ljepote,a neki od mogućih uzroka depresije su: nasljeđe, utjecaj hormona, stres, loš odnos dijete-roditelj, poremećeni obiteljski odnosi, razdvajanje ili gubitak bliske osobe, zlostavljanje, nizak socioekonomski status, narušeno fizičko zdravlje.

 

 

 

Komentari