T7 VIS: Dozvola nam je oduzeta nezakonito

Objavljeno: 02.08.2011. 14:25

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: www.kaportal.hr

Nakon što je prošli tjedan Ministarstvo zaštite okoliša tvrtki T7 VIS na šest mjeseci oduzelo dozvolu za zbrinjavanje opasnog otpada suspaljivanjem otapadnih ulja u energani Pamučne u Dugoj Resi, priopćenjem je reagirala tvrtka T7 VIS. Istaknuli su da su podnijeli tužbe protiv osoba koje su iznošenjem neistina i lažnim informacijama “o spalionici opasnog otpada u Dugoj Resi“ uznemiravale javnost te time nanijele veću materijalnu štetu tvrtki, njenom ugledu i  poslovanju.

Priopćenje tvrtke T7 VIS donosimo u cijelosti:

Tvrtka T7 VIS odmah je protiv rješenja Ministarstva  odnosno Uprave za inspekcijske poslove  Područne jedinice u Karlovcu, podnijela žalbu Odjelu za pravne poslove i postupak u drugom stupnju Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, kako bi se u cijelosti poništilo donijeto rješenje.

 

Tvrtka T7 VIS smatra da je rješenje  nezakonito te će pokrenuti  i sudski  postupak  protiv Područne jedinice Uprave za inspekcijske poslove u Karlovcu. Uz ostalo i zato jer  je ovakvim postupanjem nanijeta  velika imovinska šteta tvrtki u jeku proizvodne sezone. Time su  ugrožena  i radna mjesta svih zaposlenika u T7 VIS-u i Proizvodnoj jedinici u Dugoj Resi.

 

Tvrtka T7 VIS ujedno iznova ističe da se u energetskoj kotlovnici  poslovne jedinice u Dugoj Resi striktno poštuju odredbe zakonskih propisa i Dozvola Ministarstva za energetsku oporabu  rabljenih ulja.

 

Tvrtka T7 VIS nadalje napominje da  je temeljem  laboratorijskih analiza nepobitno utvrđeno da rabljeno ulje koje je oporabljeno u energetskoj kotlovnici  poslovne jedinice u Dugoj Resi ne predstavlja otpad, a kamoli opasni otpad prema Pravilniku o načinima i uvjetima termičke obrade otpada, nego gorivo (energent) koji se može koristiti u energetskim postrojenjima instalirane snage veće od 3 mW. Energetsko postrojenje tvrtke T7 VIS u Proizvodnoj jedinici u Dugoj Resi je instalirane snage od 10 mW.

 

Tvrtka  T7 VIS također ističe da u Dozvoli Ministarstva zaštite okoliša nigdje nije navedeno  da tvrtka mora uspostaviti provođenje kontinuiranog mjerenja onečišćujućih tvari u zrak. Isto tako u Dozvoli nije uvjetovano ničim da se rabljena ulja prilikom energetske oporabe moraju koristiti u omjeru 40 posto, a niti se ne može uvjetovati jer ista ne pedstavlja opasan otpad sukladno važećim zakonskim propisima, već naprotiv da ih se može koristiti kao glavni energent, odnosno gorivo.

 

Na kraju, temperature i svi uvjeti  u energetskoj kotlovnici prilikom izgaranja energenata su apsolutno primjereni za potpuno i sigurno izgaranje bez štetnih utjecaja na okoliš.

 

To su pokazala i mjerenja  onečišćujućih tvari u zrak od strane nadležnih tvrtki, a isto potvrđuje i Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

 

Za  energetsku kotlovnicu poslovne jedinice tvrtke T7 VIS u Dugoj Resi izdana je uporabna dozvola  još 1965. godine te dozvola za nadogradnju 1980. godine  na način da se u postrojenju kotlovnice kao energenti  mogu koristiti mazut, ulja i odobrena goriva. Dozvolom Ministarstva zaštite okoliša od  veljače ove godine dozvoljeno je tvrtki T7 VIS da u toj, već ranije izgrađenoj kotlovnici, može kao energent koristiti rabljena ulja, sukladno prije spomenutim uporabnim dozvolama, koja su u usporedbi s mazutom ekološki prihvatljivija. Samim tim tvrtki T7 VIS  se ne mogu nametati veća ograničenja  od onih u uporabnoj dozvoli za energetsku kotlovnicu.

 

Tvrtka T7 VIS podnijela je kaznene prijave protiv više osoba koje su iznošenjem neistina i lažnim informacijama “o spalionici opasnog otpada u Dugoj Resi“ uznemiravale javnost te time nanijele veću materijalnu štetu tvrtki, njenom ugledu i  poslovanju.

 

Žalosna je činjenica da nekompetentni ljudi, zbog neznanja ili po nečijoj direktivi, raspravljaju i uzbunjuju javnost na ovakav način, čime nanose štetu i zaposlenicima tvrtke T7 VIS.

 

Indikativan je podatak da se u osam energetskih postrojenja u Hrvatskoj koristi rabljeno ulje kao gorivo te da nigdje zbog toga nisu zabilježena nikakva protivljenja i prigovori javnosti - jedino se na udaru našla tvrtka T7 VIS.

 

Pritom treba istaknuti da je i prije nekoliko godina temeljem prijava neodgovornih pojedinaca Inspekcija zaštite okoliša donijela slična rješenja kao i inspekcija u Dugoj Resi. No, na kraju je Upravni sud Republike Hrvatske temeljem tužbe tvrtke T7 VIS protiv Odjela inspekcijskog nadzora zaštite okoliša u Varaždinu 2008. godine presudio u korist tvrtke T7 VIS i poništio inspekcijska rješenja.

 

U Poslovnoj jedinici tvrtke T7 VIS u Dugoj Resi već je zaposleno 120 radnika koji proizvode tekstilne proizvode za izvoz na tržišta Europe i svijeta.

 

Tvrtka T7 VIS već je investirala u obnovu, rekonstrukciju i modernizaciju pogona i proizvodnih postrojenja u Poslovnoj jedinici u Dugoj Resi 50 milijuna kuna.

 

Odmah nakon što je na javnoj dražbi tvrtka T7 VIS kupila nekretnine Pamučne industije Duga Resa u stečaju, bilo je očito da to nekima, ne samo na onom području, već i u Varaždinu, nije bilo po volji pa je započela medijska hajka koja se temeljila na podmetanjima, lažima i glasinama.

 

Tako se u početku tvrdilo da tvrtka T7 VIS nije kupila zapuštenu i devastiranu tvornicu  zbog pokretanja tekstilne proizvodnje, već zbog prodaje zemljišta.

 

No od takvih zlonamjernih glasina odustalo se odmah nakon što je pokrenuta proizvodnja u konfekciji, a zatim i u tkaonici i predionici u Dugoj Resi.

Vezane vijesti:

>> Gradsko vijeće Duge Rese tražilo ukidanje dozvole T7 spalionici

 

>> Novi mirni prosvje protiv TZ Visa u Dugoj Resi

 

>> T7 Vis: Duga Resa na nogama zvog spalionice u Pamučnoj

>> Spalionici u Dugoj Resi zabranjen rad na 6 mjeseci

Komentari