Uprava dobila mandat: T7 VIS otpušta 450 radnika i seli iz Varaždina

Objavljeno: 05.03.2012. 18:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Od Davora Patafte saznali smo da je na izvanrednoj skupštini T7 Vis-a dat mandat Upravi da preseli pogon izvan Varaždina i podijeli ukupno 450 otkaza u tvrtkama T7 Vis i Patting!

Nakon današnjih "zapelih" pregovora s Gradom, od Davora Patafte dobili smo poruku da je za večeras sazvana izvanredna skupština društva T7 Vis na kojoj se raspravljalo o preseljenju tvrtke izvan Varaždina.

Skupština je dala mandat Upravi da do 30. lipnja zatvori i iseli proizvodnju i proizvodni pogon iz Varaždina na drugu lokaciju, "gdje su uvjeti odnosa s lokalnom zajednicom puno bolji".

U ekskluzivnoj poruci koju smo primili SMS-om od Davora Patafte, varaždinski poduzetnik nam je poručio da se kreće i s raskidanjem 415 ugovora o radu, ukoliko Grad Varaždin u roku "odmah" ne prekine s flagrantnim kršenjem i neizvršavanjem ugovornih obveza prema T7 Visu.

>> Pregovori sa T7 Grupom: Grad pokušava prepoloviti cijene iz svih ugovora

Za sutra je sazvana i skupština tvrtke Patting, također člana T7 Grupe, s istim ciljem - davanjem suglasnosti upravi za pokretanjem zatvaranja i preseljenja do 30. rujna i pokretanjem procesa raskidanja 35 ugovora o radu.

Patafta: Neću pristati na ucjene Habuša

- Odnos Grada Varaždina prema T7 Visu kao lokalnom poduzetniku nije primjeren i T7 Vis neće pristati na nikakve ucjene gradonačelnika Habuša, nego će svoje interese i interese banaka i vjerovnika zaštititi na drugi način i sudskim putem - stoji u objašnjenju odluke koju nam je Patafta proslijedio.

- Posljedice za proračun Grada Varaždina mogle bi biti dramatične zbog nadoknada visokih šteta koje nadilaze ukupnu imovinu Grada Varaždina i tvrtke Varkom, te Javne ustanove Gradski stanovi - napominje Patafta.

Umjesto 1000 zaposlenih Varaždinaca - odlazak iz grada

- Umjesto dodatnog zapošljavanja oko 500 radnika tijekom 2012., čime bi tvrtka došla do brojke od oko tisuću zaposlenika, T7 Vis će tako biti prisiljen zatvoriti 450 radnih mjesta - tvrdi Patafta.

Patafta napominje da je T7 Grupa u 2012. i 2013. godini u gradski proračun trebala uplatiti oko 4 milijuna kuna na ime raznih davanja i prireza ukoliko bi nastavila proizvodnju, umjesto dosadašnjih 1,5 milijuna kuna.

Izdvajanja za plaće zaposlenicima na godišnjoj razini za proizvodnje u Varaždinu u 2012. godini trebale bi iznositi oko 30 milijuna kuna bruto, napominje.

- Žao mi je zbog ljudi, ali ja sam za njih poduzeo sve u najtežim trenucima. I volim ih jako. Ali kad vlast želi da me uništi, ja ću uspjeti u svijetu - stoji u Pataftinoj poruci.

Habuš: Ovo je klasična ucjena preko leđa nedužnih radnika

Gradonačelnik Habuš bio je blago zatečen informacijom o sazivanju skupštine i navedenoj raspravi o preseljenju tvrtki T7 Grupe i otpuštanjima.

- Ovo je klasična ucjena g. Patafte preko leđa nedužnih građana koji nemaju veze sa voim sporom. I naša današnja ponuda išla je u cilju da se svi ugovori ispoštuju, bili smo realni i objektivno T7 ništa ne gubi našim prijedlogom - rekao nam je Habuš.

Napominje da ovo nije njegov okršaj s Pataftom, jer je prijedlog donijelo međustranačko vijeće na sastanku u petak, na kojem su bili predstavnici svih stranaka i nezavisni vijećnici.

- Samo za informaciju građanima - razlika između ponuda za zbrinjavanje i odvoz smeća koje imamo i cijene koju je T7 Vis predložio je ukupno 56 milijuna kuna. To je razlika koja bi išla iz džepova građana - napomenuo je Habuš.

Komentari