Termoplin: Navodi o nezakonitom poslovanju su neistiniti

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 12.03.2014. 15:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija

Na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća, održanoj u ponedjeljak, bilo je riječi i o poslovanju gradske tvrtke Termoplin, na koje se osvrnuo nezavisni vijećnik Zlatan Avar.

>> Avar: Termoplin je sramota za Grad, treba mijenjati direktora

Nakon objavljenog teksta, iz Termoplina je stiglo priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

obraćamo Vam se u svezi teksta objavljenog dana 10. ožujka 2014. godine u 15:22 sati na internetskom portalu eVarazdin.hr pod naslovom „Termoplin je sramota za Grad, treba mijenjati direktora“ autorice Valerije Mihalić, a kojim ujedno dajemo odgovor i na upit Naslova od 11. ožujka 2014. godine.

Budući da se navedeni tekst odnosi na sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina održane dana 10. ožujka ove godine, a da se u istome prenose iznesena mišljenja i stavovi gradskih vijećnika, u interesu objave istine i točnog informiranja javnosti, molimo objavu ispravka netočnih i neistinitih informacija te neprovjerenih podataka kao i odgovora na takve informacije, a sve sukladno odredbama članaka 40.- 42. i članaka 56.-58. Zakona o medijima (NN br. 59/04, 84/11, 81/13) na internetskom portalu eVarazdin.hr najkasnije slijedećeg dana po primitku ovog zahtjeva, na istom/istovrijednom mjestu, na isti/istovrijedan način (na isti način na koji objavljujete ostale tekstove, uz povezivanje linkom osporenog teksta na ovaj ispravak), u neizmijenjenom sadržaju (cjelokupni zahtjev bez izmjena i komentara), sve temeljem niže navedenih objašnjenja.

Prije svega, svjesni činjenice da članovi predstavničkih tijela, sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske, ne mogu biti kazneno gonjeni niti odgovorni na bilo koji drugi način, zbog glasovanja, izjava ili iznesenih mišljenja i stavova na sjednicama predstavničkog tijela, ponukani neprestanim napadima u kojima se redom iznose neistinite tvrdnje, koje se jednostavno mogu provjeriti, a ujedno smatrajući da je u interesu krajnjih kupaca Termoplina d.d. kao i šire javnosti, dužni smo ovim putem reagirati na niz netočno iznijetih činjenica koje govore u prilog neinformiranosti nezavisnog gradskog vijećnika, gospodina Zlatana Avara. Obzirom na navedeno, ovime odlučno odbacujemo sve navode i insinuacije iznijete na sjednici Gradskog vijeća od strane navedenog vijećnika, a koji se odnose na bilo kakvo nezakonito djelovanje Termoplina d.d. kao i senzacionalistički istup neprimjerenog sadržaja.

Tako napominjemo da navodi o nezakonitom slanju opomena protivno Zakonu o zaštiti potrošača u odnosu na način obračuna kao i navodi koji se odnose na praćenje zakonskih normi od strane Termoplina d.d. su prije svega neistiniti i upereni na pokušaj konstruiranja nepotrebnog i štetnog negativnog publiciteta. Naime, prosječno upućena osoba u područje plinskog gospodarstva je nesporno svjesna činjenice da je poslovanje operatora distribucijskog sustava i opskrbljivača prirodnim plinom izuzetno aktivno i kompleksno područje pod konstantnom kontrolom državnih institucija, prije svega Hrvatske energetske regulatorne agencije, no istovremeno, pravni okvir kojim je reguliran energetski sektor usklađen je sa svim standardima pravne stečevine Europske unije, koja prvenstveno inzistira na transparentnosti i dosljednom praćenju prihvaćenih pravnih normi pa je stoga navod o tome da Termoplin d.d. ne obavlja svoju djelatnost u skladu sa zakonskim propisima, odnosno da nije usklađen s aktualnim zakonima plinskog gospodarstva očigledno netočan i krajnje apsurdan.

Slijedom navedenog, ovim putem upućujemo na slijedeće činjenice:

- nije točno da Termoplin d.d. ne omogućava obračunavanje potrošnje prirodnog plina prema „stvarnoj“ potrošnji, budući da sukladno odredbi članka 17. stavak 6. Općih uvjeta opskrbe plinom (NN br. 158/13) krajnji kupci imaju pravo s opskrbljivačem plina ugovoriti utvrđivanje mjesečne novčane obveze za isporučeni plin na temelju mjesečnih očitanja stanja plinomjera od strane krajnjeg kupca, što se u slučaju opskrbe plinom u obvezi javne usluge smatra nestandardnom uslugom

-nije točno da poslovanje Termoplina d.d. nije usklađeno sa Zakonom o zaštiti potrošača (u trenutku pisanja teksta NN br. 79/07, 125/07, 79/09, 89/09, 133/09, 78/12, 56/13) budući da je poslovanje Termoplina d.d. usklađeno sa svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Termoplin d.d. je kao energetski subjekt koji se bavi distribucijom i opskrbom prirodnim plinom dužan svoje krajnje kupce prvenstveno upoznati sa zakonskim i podzakonskim aktima plinskog gospodarstva te općim uvjetima poslovanja u odnosu na energetske zakone, a što Termoplin d.d. objavom svih relevantnih propisa na internetskoj stranici www. termoplin.com i čini

- netočne su insinuacije da opomene kojima Termoplin d.d. poziva krajnje kupce da podmire svoje dospjele tražbine nisu u skladu sa pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Kako je već i ranije odgovoreno na postavljeno pitanje nezavisnog gradskog vijećnika Zlatana Avara, Termoplin d.d. sukladno odredbi članka 12. stavka 5. Zakona o zaštiti potrošača ne naplaćuje izdavanje opomena radi naplate dospjelih novčanih potraživanja. Opomena je po definiciji kazivanje kojim se netko poziva na prilagođavanje svojeg ponašanja svojim obvezama, u ovom slučaju da plati dug, time da tekst opomene nije propisan od strane zakonodavca pa je stvar organizacijske ili korporativne politike kako će opomena izgledati i na koji način će ista biti sadržajno sastavljena

- potpuno je netočna informacija da propisi na koje se Termoplin d.d. poziva nisu važeći te da se sklapaju ugovori o opskrbi plinom protivno važećim propisima odnosno da Termoplin d.d. ne posluje sukladno važećim propisima plinskog gospodarstva. Termoplin d.d. ugovore o opskrbi plinom sa svojim krajnjim kupcima prvenstveno sklapa sukladno Općim uvjetima opskrbe plinom te u skladu sa propisima koji uređuju obveznopravne odnose. Način poslovanja Termoplina d.d. vrlo je lako provjerljiv već samim odlaskom na internetsku stranicu www.termoplin.com pa je stoga jedini zaključak koji se iz iznesenog može donijeti kako su nezavisnom gradskom vijećniku prije iznošenja podataka na sjednici Gradskog vijeća, a prilikom pregledavanja internetske stranice Termoplina d.d., promaknuli jednostavno dostupni podaci

- izrijekom osporavamo da poslovanje Termoplina d.d. nije usklađeno sa pozitivnim propisima  te osobito žalosti činjenica što takve netočne i neprovjerene informacije direktno štete budućem radu i ugledu Termoplina d.d., ali isto tako i krajnjim kupcima koji na taj način nisu objektivno i istinito informirani od strane svojih predstavnika. Nepotrebno je isticati da energetski subjekt u današnjem korporativnom svijetu za uspješno poslovanje, nužno mora biti u stalnom doticaju s izvorom informacija te je stoga navod da Termoplin d.d. kao energetski subjekt ne prati zakonske propise na iznimno reguliranom energetskom tržištu očigledno netočan.

U odnosu na prethodne očigledne netočnosti možemo samo izraziti žaljenje da zbog nespremnosti da se provjere relevantne činjenice u neposrednom kontaktu s odgovornim osobama Termoplina d.d. iznose se neargumentirani navodi kojima se želi diskreditirati Uprava Termoplina d.d., a samim time i njegovi djelatnici. Mišljenja smo da se tako intonirane izjave ne mogu smatrati društveno odgovornim ponašanjem te se koristi ova prilika da se istakne štetnost objavljenog sadržaja koja je plasirana široj javnosti.

S poštovanjem,
Termoplin d.d. Varaždin

Komentari