Antička Iovija?

Tijekom uređenja jedne od starijih ludbreških ulica pronađen masivni kameni zid

Objavljeno: 10.04.2024. 12:22

Zadnja izmjena: 10.04.2024. 12:32

Tijekom zemljanih radova na uređenju Kalničke ulice, jedne od straijih ludbreških ulica, prilikom iskopa pronađen je dio masivnog kamenog zida koji bi mogao pripadati bedemskom sustavu antičke Iovije, izvijestili su iz Grada Ludbrega.

Tijekom radova provođen je i arheološki nadzor od strane arheologinje, ujedno i voditeljice Muzeja grada Ludbrega Jelene Koprek, koja ističe da s obzirom na način njegove gradnje i dimenzije, mogao bi pripadati zapadnom bedemskom sustavu antičke Iovije. 

– Zid je izgrađenog od većeg duguljastog i manjeg kubičnog kamenja. Uočilo se da je gornja površina zida zaglačana slojem sivkastobijele žbuke, no visinu, širinu i dužinu zida nije bilo moguće odrediti zbog nemogućnosti daljnjeg iskopa zbog blizine kuće i privatnog prilaza. Zid je istražen u dužini od 4,90 metara u smjeru sjever-jug te u širini od 2,20 metara u smjeru istok-zapad. Sa zapadne strane je pronađen rub zida, dok s istočne strane ide još unutar stijenki iskopa – otkriva Koprek. Zid je dokumentiran te je napravljena geodetska situacija, a nakon toga je zaštićen geotekstilom.

Inače, antička Iovija je nastala na važnoj podravskoj prometnici koja je povezivala Ptuj i Osijek, a prostorno se preklapa s prostorom šireg centra današnjeg Ludbrega.

Komentari