zanimljiva predavanja

Tjedan cjeloživotnog učenja u Lepoglavi u znaku aromaterapije i egiptologije

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.10.2017. 19:42

Zadnja izmjena: 13.10.2017. 19:53

Proteklog su tjedna u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja u Lepoglavi održana dva zanimljiva predavanja na teme Aromaterapija – eteričnim uljima do zdravlja i ljepote i Pogrebna arhitektura i običaji starih Egipćana.

Predavanje o aromaterapiji održala je fitoaromaterapeutkinja Maja Bregović koja je tijekom sat vremena prikazala načine korištenja eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja i ljepote. Sudionici su se mogli upoznati s različitim vrstama eteričnih ulja te saznati koja ulja najbolje ublažavaju određene tegobe kao na primjer prehladu, glavobolju, kožne probleme. Također, prikazano je na koji način koristiti eterična ulja i ostale sastojke za izradu krema koje čuvaju našu ljepotu.

Egiptolog Mladen Tomorad održao je pak zanimljivo predavanje o pogrebnim običajima starih Egipćana. Prikazana je pogrebna arhitektura (grobnice, piramide, ukrasi) te pogrebni običaji od najranijih razdoblja egipatske civilizacije pa sve do kasnoantičkog razdoblja. Svakako najzanimljiviji dio predavanja bio je prikaz procesa mumifikacije - od toga zašto se radila, koji postupci i procesi su korišteni do prikaza i uloge različitih božanstava. Predavanje je bilo popraćeno prezentacijom s mnogo slikovnih prikaza i povijesnih zemljovida.

Komentari