Tko je Milorad Batinić, novi potpredsjednik Hrvatskog sabora?

Objavljeno: 22.12.2011. 18:44

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić na današnjoj konstituirajućoj sjednici 7. saziva Hrvatskog sabora izabran je za potpredsjednika Sabora. Varaždinska županija će tako u sljedeće četiri godine imati visokopozicioniranog dužnosnika u predstavničkom tijelu i nositelju zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj.

Novi potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić šest je godina gradonačelnik Ivanca koji se u njegova dva mandata, kako ocijenjuje Forbes Hrvatska, iz sive provincijalne sredine pretvorio u jedan od 20 najboljih gradova u Hrvatskoj za poslovanje.

Uz njega se ne veže ni jedna afera, a u Ivancu ga poštuju kao čovjeka kojem nije teško „spustiti se među narod“ i saslušati probleme koji tište njegove sugrađane.

Batinić je poznat i kao čovjek koji je izuzetno privržen obitelji pa slobodno vrijeme provodi isključivo u obiteljskom krugu na obiteljskom imanju u Vuglovcu kraj Ivanca, a povremeno i u Lici gdje njegova obitelj ima vikendicu.

Oženjen je i otac dvoje djece, a najviše veselja u životu pruža mu njegova unučica.

Batinić uživa veliku potporu svojih sugrađana pa je tako na lokalnim izborima 2009. godine u prvom krugu za izbor gradonačelnika osvojio čak 65% glasova birača.

U proteklih šest godina Grad Ivanec je pod njegovim vodstvom odradio nekoliko velikih strateških projekata, pogotovo na gospodarskom planu.

U njegovom mandatu osnovana je Poslovna zona Ivanec u kojoj se smjestilo čak 30 poduzetnika, s radom je počeo veliki Gospodarski sajam, počela je gradnja cestovnog prstena oko grada kako bi se prometno rasteretio centar grada, a Komunalna tvrkta Ivkom iz „gubitaša“ se pretvorila u dohodovnu tvrtku koja širi svoje poslovanje.

Batinić, rođen 1957. godine, osnovnu školu je završio u Ivancu, a zatim je pohađao Gimnaziju u Varaždinu koju je završio sa odličnim uspjehom.

Upisao je zatim Šumarki fakultet u Zagrebu koji je završio u roku te se 1986. godine, odmah nakon fakulteta, zaposlio u Šumarskom gospodarstvu Varaždin.

Od 1991. do 2005. godine zaposlen je na radnom mjestu tehničkog rukovoditelja, a potom i upravitelja Šumarije Ivanec u sklopu Hrvatskih šuma.

Član HNS-a je od 2000. godine, a na lokalnim izborima 2005. godine izabran je za gradonačelnika grada Ivanca.

U njegovom mandatu na poziciji šefa županijske organizacije HNS-a, Varaždinska je županija postala neosvojiva tvrđava HNS-a.

Samo u njegovom Ivancu u HNS je učlanjeno čak 10% svih registriranih birača, a u županiji koja ima nešto manje od 200 tisuća stanovnika. HNS ima oko 10 tisuća članova, odnosno čak 5% svih stanovnika Varaždinske županije su članovi HNS-a.

To je, između ostalog, i njegova zasluga. Naime, od kad je 2008. godine imenovan na mjesto predsjednika županijske organizacije, počeo je veliki rast broja članova HNS-a u Varaždinskoj županiji.

Članovi HNS-a iz Varaždinske županije rekli su nam da ih Batinić gotovo svakodnevno obilazi i daje im podršku, a suradnici ga opisuju kao vrlo korektnu i staloženu osobu koja nikad ne povisuje glas, poštuje tuđe mišljenje i ne donosi emotivne odluke.

Članovi stranke zato imaju veliko povjerenje u njega i upravo Batinića zovu za savjet u kriznim situacijama.

Pokazalo se to i na primjeru novog varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša nakon što je skrivio prometnu nesreću u alkoholiziranom stanju. Upravo je Batinić pomogao smiriti situaciju vezanu uz taj slučaj.

U Varaždinskoj županiji, u kojoj postoji 28 općina i gradova, HNS ima 10 općinskih načelnika i gradonačelnika, a u koaliciji sa SDP-om „kukuriku koalicija“ u Varaždinskoj županiji uživa veliku potporu što se pokazalo i na prošlim parlamentarnim izborima.

Upravo zbog svih tih zasluga predsjednik HNS-a Radimir Čačić odlučio je kandidirati Batinića za potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Komentari