Tko pita, tko raspravlja, a tko samo sjedi u Županijskoj skupštini?

Objavljeno: 16.07.2014. 13:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija/Andrej Švoger

Ljetno vrijeme je vrijeme godišnjih odmora kada svi mi trebamo – neki više, neki manje – određenu stanku od posla.

Neki odlaze na Jadransko more, neki na daleka putovanja, a neki odmaraju kod kuće, u vinogradima, bilo gdje gdje mogu barem tih tjedan do desetak dana posao ostaviti malo postrance.

Odmaraju i naši političari, što na državnoj, što na lokalnoj razini. Zastupnici u Hrvatskom saboru, njih 151, odradili su posljednju Saborsku sjednicu prije ljetne stanke i svi sigurno zakoračili u vrijeme godišnjih odmora.

Posljednju sjednicu prije ljetne stanke odradili su i vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije, kojih je u ovom sazivu 41.

Prije ljetne stanke, vijećnici Županijske skupštine odradili su ukupno deset sjednica. Od toga je prva bila konstituirajuća, dok je četvrta bila svečana. S obzirom na to da podaci za desetu sjednicu još nisu poznati, analizirali smo podatke za ostalih sedam sjednica (isključili smo prvu i četvrtu).

Tko pita, tko raspravlja, a tko samo sjedi i šuti u Županijskoj skupštini, vrlo su zanimljivi podaci, a pokazuju kako su oporbene stranke puno aktivnije od onih koje su na vlasti.

Tako su vijećnici iz redova HDZ-a, njih desetero, najaktivniji u Županijskoj skupštini. U sedam održanih sjednica ove godine postavili su ukupno 68 pitanja, što je 41,98 posto od ukupno postavljenih pitanja na sedam sjednica. Također, u raspravi su sudjelovali 36 puta, što je 26,47 posto od ukupnog broja sudjelovanja u raspravama.

Najaktivnije HDZ-ovce u stopu prate vijećnici iz redova HSS-a, njih četvero. Oni su na Aktualnom satu postavili 31 pitanje, a sudjelovali su u 34 rasprave.

Treća najaktivnija stranaka u Županijskoj skupštini također dolazi iz redova oporbe, a to su vijećnici HRAST-a, njih dvoje. Oni su u sedam sjednica postavili 14 pitanja, a sudjelovali su u 13 rasprava.

Što se tiče stranaka na vlasti, deset vijećnika iz redova HNS-a na sedam je sjednica postavilo ukupno 9 pitanja, a sudjelovali su u 10 rasprava. Ništa bolji u postavljanju pitanja na Aktualnom satu nisu ni SDP-ovci. Njih sedmero postavilo je 9 pitanja, ali su sudjelovali u 25 rasprava.

Što se tiče najaktivnijeg Županijskog vijećnika, u vodstvu je Zvonimir Sabati (HSS), koji je osobno postavio 14 pitanja na Aktualnom satu, a slijedi ga Anđelko Stričak (HDZ) s 13 postavljenih pitanja. Aktivni u postavljanju pitanja su i vijećnici Nadica Dreven Budinski i Željko Dvekar iz redova HDZ-a te Snježana Sučić iz HRAST-a. Svi imaju po deset postavljenih pitanja tijekom Aktualnog sata.

U raspravama je ponovno najaktivniji vijećnik Anđelko Stričak, s 20 sudjelovanja u raspravama. Slijede ga HSS-ovci Zvonimir Sabati sa 17 rasprava, Stjepan Hren sa 16 rasprava i SDP-ovac Danijel Vlaisavljević s 13 sudjelovanja u raspravama.

Ni riječ u raspravama, kao ni jedno postavljeno pitanje u sedam sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, nisu rekli Roni Košćak i Josip Borak iz redova HNS-a, kao ni Marija Đud i Božidar Šafran iz redova SDP-a.

 

Komentari