Tko zatvara Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu?

Objavljeno: 04.05.2011. 11:39

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: hnkvz.hr

U ponedjeljak otvorena mrežna stranica na Facebooku pod nazivom "Zaustavimo zatvaranje HNK Varaždin" iznenadila je i djelatnike kazališta, koji smatraju da im se time nanosi šteta.

Mnogi Varaždinci od ponedjeljka su se priključili mrežnoj stranici na Facebooku, pod nazivom "Zaustavimo zatvaranje HNK Varaždin".

Na Facebook stranici, otvorenoj od nepoznatog korisnika, upozorava se građane da se "nedavno krenulo svim silama da se zaustavi normalno funkcioniranje institucije u kulturi HNK Varaždin. Pod izlikom loše gospodarske situacije želi se zatvoriti kazalište. Mada je sama zgrada od povijesnog značaja gradske moćnike to nimalo ne zabrinjava. Ovom stranicom želimo dići svoj glas protiv takve besmislene odluke".

Jakovljević: Ne znam da se zatvaramo

Na tragu tih upozorenja, upitali smo ravnateljicu varaždinskog HNK Jasnu Jakovljević ima li kazalište u Varaždinu problema.

- Ja osobno ne znam da se kazalište zatvara i ne znam tko je otvorio stranicu. Institucija u kojoj ja radim funkcionira potpuno normalno, štoviše, upravo smo danas potpisali ugovor sa Županijom oko projekta školske lektire, dogovorena je obnova s Ministarstvom kulture, a pripremamo i novu premijeru za lipanj - rekla je za eVarazdin.hr Jakovljević.

Kako doznajemo, i djelatnici kazališta neugodno su iznenađeni otvorenom mrežnom stranicom i navodima na njoj.

Kažu da sve ide prema planu koje kazalište ima za ovu godinu i da ne znaju tko bi mogao biti autor. Smatraju da se time radi šteta instituciji, a neprovjerenim anonimnim navodima ugrožavaju se i njihova radna mjesta.

Manje novca iz gradskog proračuna

S obzirom na najavljeni rebalans proračuna Grada Varaždina, koji posljednjih deset godina ima veliku ulogu u održavanju kvalitete rada kazališta, upitali smo i gradonačelnika Čehoka hoće li doći do smanjenja prihoda iz proračuna za HNK.

- S obzirom na gospodarsku krizu, svi korisnici proračuna, ne samo kazalište, će za nekih desetak posto smanjiti prihode iz gradskog proračuna, ali to ni na koji način ne bi smjelo utjecati na njihove materijalne i egzistencijalne troškove - kaže Čehok.

Napominje da time ne dolazi u pitanje rad ni jedne institucije koja ima prihode iz gradskog proračuna. Kaže da je Grad Varaždin u posljednjih deset godina investirao u HNK kao nikad dosad, i da kazalištu ne prijeti nikakvo zatvaranje ni gašenje.

Nova premijera u lipnju

Nakon premijere Enciklopedije izgubljenog vremena Slobodana Šnajdera, HNK u Varaždinu za  lipanj priprema i novu premijeru.

Riječ je o Plautovoj Aululariji ili komedija o loncu u režiji Borisa Kobala, koja će biti postavljena u koprodukciji s Mestnim gledališčem iz Ptuja, a premijera će biti održana 26. lipnja u Ptujskim Toplicama.

Komentari