krhka djevojka i robustan stroj

ELENA iz Nove Vesi jedina CNC operaterka u školi koja ruši sve predrasude o 'muško' - 'ženskim' zanimanjima

Objavljeno: 25.04.2018. 18:53

Zadnja izmjena: 25.04.2018. 19:03

Foto: Viktor Hranić

Simpatična i naizgled krhka Elena Presečki iz Nove Vesi, učenica je Strojarske i prometne škole i jedina djevojka na školi, a i u županiji, koja se trenutno školuje za CNC operatera. Međutim, ne samo da se školuje za to 'muško' zanimanje već je i odlikašica koja sudjeluje na natjecanjima, a upravo je državno natjecanje pred njom, stoga smo ju posjetili kako bi vidjeli njezine pripreme na strojevima, u pravom muškom okruženju. 

Elenin naizgled nježni i krhki izgled na prvu ni najmanje ne odaje zanimanje koje je odabrala za svoj životni poziv. I dok djevojke mahom odabiru tipična 'ženska' zanimanja, ona je zanimanje CNC operaterke odabrala potpuno svjesno jer, kako kaže, to želi raditi i smatra da bi se više djevojaka trebalo opredijeliti za to zanimanje koje nije zahtjevno kako se čini, a budući da je deficitarno, posao se lako nađe. To potvrđuje i podatak da ju već čeka siguran posao u Kostweinu gdje će raditi na kontroli dijelova. No, Elena planira uz rad završiti 4. stupanj što joj omogućava i studiranje. 

Inače, Elena je svoje roditelje šokirala, osobito majku, kada se odlučila za ovo zanimanje pa je majka bila sigurna da će ubrzo odustati, no to se ipak nije dogodilo, ispričala nam je Elena. Ona se ovih dana priprema za državno natjecanje i čak je odustala od plaćene prakse od 700 kuna mjesečno, koliko dobiva kod poslodavca, kako bi praktični dio odrađivala u školi i kako bi se kvalitetno pripremila za izazov koju ju očekuje, u čemu joj pomažu mentori Miran Češnjaj i Dragutin Horvat

Elena je odlična učenica za koju riječi hvale ima i njezin mentor Miran Češnjaj, i koja svoju ljubav prema struci pokazuje sudjelovanjem na natjecanjima, pa je tako na školskom natjecanju u konkurenciji od desetero sudionika, bila najbolja s osvojenih 98 bodova od mogućih 100, a ovih se dana priprema za državno natjecanje u disciplini tokarenje i srodna zanimanja, područja obrade i montaže, koje će se održati u Novoj Gradišci, u četvrtak i petak, 26. i 27. travnja. Tim povodom odlučili smo ju posjetiti i uvjeriti se kako jedno takvo nježno stvorenje vješto barata robusnim strojevima na kojima izrađuje dijelove za strojeve i time ruši svaku predrasudu o 'muškim' i 'ženskim' zanimanjima. 

 

 

 

 

Komentari