Top 5 običaja u našem kraju koji Božić čine ljepšim

Objavljeno: 24.12.2015. 13:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Ilustracija

Kršćani diljem svijeta slave Božić - rođenje Isusa Krista. U Hrvatskoj, pa tako i u našem kraju, održali su se običaji koji ovaj blagdan jednostavno čine ljepšim. Izdvojili smo tradicionalne običaje koji su se sačuvali do danas te neke nove...

Sijanje božićne pšenice

Božićna pšenica simbolizira obnovu i život, ali i dobar urod u narednoj godini. Pšenica se sadi na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca, a do Badnjaka i Božića pšenica naraste te se omotava različitim ukrasnim trakicama, često u bojama hrvatske trobojnice. Pšenica se potom stavlja na stol ili ispod bora te se pokraj nje stavlja slama, jabuke ili novac. Zanimljivo je da ovog običaja nema u većini Europe te je tipičan za Hrvatsku. 

Božićno drvce 

Običaj kićenja božićnog drvca u Hrvatskoj je relativno nova pojava te se pojavljuje krajem 19. stoljeća. Drvce se nekad kitilo jabukama, slasticama te ukrasima izrađenim kod kuće. Danas sve veći broj domova ima umjetne borove koji ne "puštaju" iglice, a sve više se koriste i lampice raznih boja i dizajna. 

Bogati blagdanski stol 

Ukusne hrane i pića u našim krajevima ne nedostaje te je stari običaj da se za Badnjak i Božić pripreme najbolja jela. Premda se na Badnjak posti, navečer se jede lagana hrana poput ribe (bakalara) ili pak ukrašeni kruh. Inače, stari običaji predbožićne noći su i uzimanje tri oveća panja, rasprostiranje slame, izrada jaslica i paljenje svijeća iako su se običaji unošenja panjeva i slame polako izgubili. Navečer slijedi tradicionalno okupljanje u crkvama te polnoćka. Glavna hrana za Božić su: pečenja, purica s mlincima i slastice. 

Jaslice

Jaslice se stavljaju ispod bora te se njima ukazuje na događaj koji se slavi, a to je Isusovo rođenje jer se on rodio u štalici. Prve jaslice u prirodnoj veličini napravio je sv. Franjo u 13. stoljeću. U našem kraju nekad su se jaslice radile od gipsa, gline ili drveta i nalazile su se samo u crkvama te je bilo pitanje časti napraviti što veće i vjerodostojnije jaslice. U njima su likovi Isusa, Marije i Josipa, pastira, trojice mudraca i njihove pratnje, zatim vola i magarca te ovaca i deva.

Narodne pjesme

Nemoguće je zamisliti Božić bez prekrasne glazbe. Božićne pjesme pjevaju se na polnoćki, neke su naše, neke preuzete od drugih naroda te prepjevane. Najpoznatije su: Radujte se narodi, Tiha noć, Svim na zemlji, Veselje ti navješćujem, Oj pastiri, U to vrijeme godišta, Djetešce nam se rodilo i Narodi nam se. U posljednje vrijeme mnogo se slušaju i strane, komercijalne pjesme, ali kod nas se i dalje pjevaju najviše narodne pjesme.

Kako god slavili Božić, ekipa eVaraždina želi vam sve najbolje i najljepše!

 

 

Komentari