TOP izletišta u varaždinskom kraju za bijeg iz grada u spokoj prirode

Objavljeno: 01.07.2015. 14:30

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 08:15

Foto: Siniša Sović / Arhiva eVž

Na području Varaždinske županije postoje brojna poznata svratišta zaljubljenika u prirodu te usputne stanice izletnika i planinara. U njihovoj blizini nerijetko se nalaze neke od najatraktivnijih kulturnih i prirodnih znamenitosti našeg kraja...

Ukoliko ste u potrazi za izletištem koje će vam omogućiti bijeg iz grada u spokoj prirode, jedna od preporuka je svakako ono u Lužcu, u Oštricama kod Novog Marofa. Izletište kod dvorca Trakošćan i Zlatne Gorice zadovoljit će sve one koji preferiraju boravak u kraju okruženom vinogradima i brežuljcima...

Ako pak želite vidjeti dabrove u prirodnom okruženju, „potegnite“ do Etno kuće Podsečki u Bednji. U hižici se nalazi mnoštvo predmeta iz nekadašnjeg svakodnevnog života, svi u uporabnom stanju. Domaćin uvijek rado ispriča priču o bednjanskom kraju i specifičnom bednjanskom govoru. U neposrednoj blizini teče rijeka Bednja, a u njenom rukavcu se smjestila kolonija dabrova.

Vlasnici restorana Črn-Bel, smještenog na brdašcu kod Ludbrega lijepo su uredili okoliš te objeručke dočekuju putnike namjernike.

Varaždinski Aquacity tijekom kupališne sezone je idealan za različite vidove rekreacije, ali nema ono što možete naći u OPG-u Drožđek uređenom u zapadnom dijelu grada. Riječ je o izletištu gdje djeca mogu vidjeti domaće životinje, doznati kako se ekološki proizvodi voće i povrće te kušati spravljene delicije od ubranih plodova.  

U Zelendvoru uživale okrunjene glave

Dolaskom u Vinicu, nemoguće je ne zamijetiti brojne sakralne i graditeljske spomenike kulture. U neposrednoj blizini je i Arboretum Opeka, najznačajniji i biljnim vrstama najbogatiji u Hrvatskoj.

Na putu od Varaždina prema Sloveniji nalazi se selo Zelendvor. Nekada se tu nalazio dvorac obitelji Bombelles, a danas je tu najveće uzgajalište fazana u Hrvatskoj. Kroz zelendvorska lovišta prošle su brojne okrunjene glave i brojni svjetski državnici od Habsburgovaca do Tita. Zašto ne bi i vi?

Zelendvor je pravi mamac za jahače

Ivanščica i Ravna gora idealne su za planinare rekreativce i one koji žele biciklirati neravnim putovima.
   
Varaždinci mjesto za roštiljadu i odmor u prirodi mogu naći na obližnjoj Dravskoj špici ili na izletištu Beli kipi, na starom koritu rijeke Drave. Spomenimo i izletište Šinko u Beretincu, koje je lijepo uređeno i ima veliko igralište za djecu.

Na pitanje možete li se u Ivancu  lijepo provesti s obitelji i prijateljima – odgovor je potvrdan. Naime, odlučite li se za posjet ivanečkom kraju, svakako krenite u obilazak Ivanečkih bajera, Ribarske kuće i jezera. Ivanec je gradić bogate povijesti, tradicije i kulture u kojem valja posjetiti Žgano vino, Friščićev mlin u Prigorcu i kapelu Sv. Duha kod koje u okolnim šumama u jesen ima mnogo kestena.

Friščićev mlin

Kada ste već u Ivancu, zasigurno će vam prijati šetnja ulicom R.Rajtera uz potok Bistricu ili prostranim ivanečkim gradskim parkom.

Seoska domaćinstva i OPG-a

Ako vam je dosta buke i gradske strke, predahnuti možete u nagrađenom izletištu Grešna pilnica u Klenovniku. Imanje je prekrasno uređeno u predivnom prirodnom ambijentu, ima vrhunsku gastro ponudu i svakako domaćinima, obitelji Gladović najavite svoj dolazak.

Naše preporuke zaslužuju Seoski turizam "Grofovska klet" (prijašnji Crnko 2), Klet „Kumrić breg“ (Cerje Tužno 34), Seljačko domaćinstvo "Zelena dolina" u živopisnom prigorskom selu Ivanečka Željeznica kraj istoimenog potoka, "Đurina hiža" u Varaždinskim Toplicama s vrhunskom ponudom tradicionalnih jela, osobito mesnih delicija. Tu su još Turizam "Roki" pa čak i Pizzeria RIM Cestica s lijepo uređenim igralištem za djecu i okolišem.

OPG Franić nalazi se u Tužnom

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Franić izletnike fascinira mirisom šume, šarenilom košnica i zujanjem marljivih pčelica. U jedinoj pravoj kušaoni meda i proizvoda od meda u našem kraju možete probati brojne delicije koje Franićevi spravljaju po zaštićenoj recepturi.  

Uz domaćine, na Seoskom imanju Martinčević (Cerje Nebojse 198, Maruševec), dočekat će vas jeleni, fazani i druga divljač. Svjećarsko medičarski obrt Slavica (Klenovnik 12) ima svoj muzej licitarstva i povremeno nudi mogućnost pohađanja edukativnih radionica.

Gladovići čuvaju tradiciju licitara

U Paki kod Novog Marofa ljubitelji eko-turizma mogu posjetiti po mnogočemu jedinstvenu “Kuću magične trave“ OPG-a Jakopović.

Vinskim  cestama po bregu i dolu

Nekoliko vinara koji uvijek spremni dočekuju goste možete upoznati na Vinskoj cesti Klampotic u općini Cestica.  Dobro je organizirana i Ludbreška vinska cesta koja ima registriranu svoju sortu vina sa znakovitim imenom -  "Poštenjak"!
Našim krajem „vrludaju“ još Toplička i Jalžabetska vinska cesta, ali vinogradari i vinari nisu još dovoljno organizirani.

Ovako dočekuju svoje goste domaćini na Ludbreškoj vinskoj cesti

Pravi izletnički doživljaj s konzumiranjem vrhunske kapljice mogu vam pružiti i OPG Vitez te OPG Najman na Topličkoj vinskoj cesti.

Komentari