kad se sve prebroji

TOP LISTA NEZAPOSLENOSTI U ŽUPANIJI Saznajte u kojem je mjestu nezaposlenost najveća, a u kojemu najmanja

Objavljeno: 12.01.2017. 19:15

Zadnja izmjena: 12.01.2017. 19:15

Foto: Arhiva

Nezaposlenost u našoj županiji tijekom prošle godine konstantno je padala - što ne znači da je jednako pala u svim gradovima i općinama. Ovdje smo napravili malu "top listu" svih naših općina i gradova, kako bismo vidjeli gdje je najveća, a gdje najmanja nezaposlenost.

Nije uvijek lako računati ovakve postotke, osobito kad u priču ulazi puno različitih podataka. Primjerice, HZZ u svojim statistikama navodi prije svega broj nezaposlenih u općinama i gradovima. Da bi se izračunao postotak, treba znati koliko radno sposobnog stanovništva ima na raspolaganju. U to spadaju sve zdrave osobe - od 15 do 65 godina - koje se više ne školuju ili nisu u mirovini.

Varaždin u zlatnoj sredini

Nisu, međutim, uvijek svi ovi podaci dostupni, i ono što smo ovdje napravili jest postotak nezaposlenih u odnosu na radno sposobno stanovništvo. Primjerice, Varaždin ima - prema popisu iz 2011. - 46946 stanovnika, a radno sposobnih 31593. Ako malo bolje izračunate, shvaćate kako radno sposobni čine nekih 2/3 ili 67% svih stanovnika. U prosincu je bilo 1355 nezaposlenih Varaždinaca - što znači da je postotak nezaposlenih 4,5%.

Treba imati u vidu da su brojke objektivno i veće - jer 4,5% odnosi se na sve radno sposobne, ali kad se od njih oduzmu učenici, studenti i umirovljenici mlađi od 65 godina onda tek dobijemo točan postotak. Ipak je ova metoda dovoljna za naše svrhe, jer njome dobivamo prilično točan poredak svih gradova i općina u našoj županiji. I po tom bi popisu Varaždin bio negdje na sredini - ni među najboljima, ni među najgorima.

A najbolji i najgori su...

Kad se radi o mjestima s najvećim postotkom nezaposlenosti, onda su u vrhu Petrijanec s 5,8%, Donja Voća sa 6,8% i "pobjednik" Bednja sa 7,55%. Ako se, pak, bavimo mjestima s najmanjim postotkom nezaposlenosti, onda je tu malo veća gužva. Visoko, Ljubešćica, Donji Martijanec i Cestica razlikuju se međusobno vrlo malo i ugrubo imaju 2,81% nezaposlenih. Iznad njih su Breznica i Breznički Hum s 2,22%. Na vrhu liste su Varaždinske Toplice s 1,78% nezaposlenih.

Za one koje to zanima - bolji od Varaždina su još i Beretinec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Mali Bukovec, Novi Marof, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Veliki Bukovec i Vinica. Tako je prema ovoj listi Varaždin 17. na popisu od 28 gradova i općina naše županije.

 

 

Komentari