dani europske baštine

Toplički učenici sudjelovali na prezentaciji obnovljenih vrijednih oltara u crkvi svetog Martina u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno: 03.10.2018. 13:23

Zadnja izmjena: 03.10.2018. 13:27

U godini europske kulturne baštine učenici topličke škole sudjelovali su prezentaciji obnovljenih mramornih oltara Francesca Robbe u župnoj crkvi svetog Martina u Varaždinskim Toplicama. 

Prezentaciju restauriranih oltara organizirala je RKT župa SV. Martina u Varaždinskim Toplicama i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Varaždinu. Umjetnički vrijedni kameni oltari preneseni su u topličku crkvu iz zagrebačke katedrale u drugoj polovici 19. stoljeća.

Tijekom protekle dvije godine obnovu oltara izvodio je Hrvatski restauratorski zavod, a radove je financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, dok su RKT župe sv. Martina Varaždinske Toplice i Grad Varaždinske Toplice sufinancirali projekt.  O kulturno-umjetničkoj vrijednosti oltara kao i njihovom putu iz Zagreba u Varaždinske Toplice govorila je Vesna Pascuttini-Jaruga, dipl. povjesničarka umjetnosti i dipl. etnologinja. Nakon predavanja učenici su pitanjima pokazali interes za kulturnu baštinu zavičaja i njezinu zaštitu.

Komentari