Protekle subote, 27. srpnja, članovi Udruge vinogradara i voćara sv. Martina iz Varaždinskih Toplica, organizirali su jubilarnu 10. po redu manifestaciju Klopotec. Na prostoru Višograda u naselju Leskovec, uz mnoštvo zabavnog programa i druženja, postavljen je klopotec čime je simbolično označen početak zriobe grožđa.

- Riječ je o manifestaciji kojom smo još prije jednog desetljeća započeli s oživljavanjem nekih zaboravljenih običaja. Klopotec je nekada bio nezaobilazni ukras svakog vinograda, ali i brojnih dvorišta uz obiteljske kuće. Ljudi su ih izrađivali na razne načine, svaki je bio po nečemu poseban, a svim je namjena bila jednaka – plašiti ptice i odvraćati ih od ukusnih i slatkih bobica grožđa. S vremenom su klopoci postali rijetkost, a čak su izgubili i svoju praktičnu vrijednost – priča Stjepan Bujanec, predsjednik Udruge vinogradara i vinara sv. Martin.

Zahvaljujući topličkim vinogradarima, ceremonija postavljanja klopoca ponovno se vratila na okolne vinorodne brege.

- Na jubilarnom 10. druženju okupilo se više od 200 ljudi. Kada vinogradari organiziraju okupljanje tada ne nedostaje ukusne hrane, vrhunske vinske kapljice i puno dobre zabave. Tako je bilo i ovoga puta. Domaći specijaliteti, slatki i slani kolači, živa glazba i nastup tamburaša KUD-a Toplice, samo je dio onoga što smo pripremili našim gostima – dodao je Bujanec.

Toplička Udruga vinograda i vinara iznimno je aktivna tijekom cijele godine. Brojna su događanja u njihovoj organizaciji, a i sami se rado odazivaju na manifestacije koje organizira Grad Varaždinske Toplice.

 

Ključne riječi: klopotec, toplički, vinogradari,

Komentari

29.07.2019. 08:13h Zadnja izmjena: 29.07.2019. 08:26