Tradicionalne proslave blagdana Velike Gospe u Biškupcu i Bednji

Objavljeno: 15.08.2014. 09:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Svake se godine 15. kolovoza slavi blagdan Velike Gospe - dan svetkovine uznesenja Blažene Djevice Marije, a taj je dan u Republici Hrvatskoj ujedno i državni praznik.

Nauk o Marijinu uznesenju na nebo prisutan je od ranih dana kršćanstva, a dogmom ga je proglasio papa Pio XII. 1. studenog 1950. godine. Na blagdan Velike Gospe vjernici hodočaste u mnogobrojna Marijina svetišta diljem zemlje.

U najvećem hrvatskom Marijanskom svetištu, Mariji Bistrici, središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Blagdan Velike Gospe u našoj se županiji slavi u mnogim župama, a već tradicionalno najveće proslave održavaju se u Biškupcu i Bednji.

Mise u biškupečkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije su u 7, 9, 11 i 18 sati, a središnje misno slavlje u 11 sati predvodit će vlč. Kristijan Stojko, župni vikar u župi Uskrsnuća Isusova, Sesvetski Kraljevec. Mise u 7, 9 i 18 sati propovijeda vlč. Marko Štefanec, biskupski tajnik.

Brojni vjernici okupit će se i u Bednji. U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano misno slavlje počinje u 11 sati.

Proslavu blagdana Velike Gospe tradicionalno prate i proštenja koja, uz ugostiteljsku i glazbenu ponudu, ali i neizostavne šarene štandove, privuku mnogobrojne posjetitelje.

Komentari