''županija u malom''

FOTO Tradicionalno čehanje perja, ružđenje kuruze, trnovečka makovnjača - u atriju se predstavila Općina Trnovec Bartolovečki

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.08.2018. 08:38

Zadnja izmjena: 24.08.2018. 14:17

Foto: Viktor Hranić

Priliku da posjetiteljima Špancirfesta predstavi dio svoje bogate tradicije u srijedu je dobila Općina Trnovec Bartolovečki, sudjelujući na manifestaciji „Županija u malom“.

U atriju Županijske palače predstavili su se OPG-ovi Milak, Poljanec i Vlahović te
pivnica Stari mlin, KUD Mak te udruge žena Cvijet i Trnovečko srce. Posjetitelji su imali priliku vidjeti kako se pletu košare od šibe, kao i tradicionalno čehanje perja i ružđenje kuruze, ali i način na koji su se nekad pripremali starinski, težački kolač „kelešica“ i poznata „trnovečka makovnjača“. 

- Ulaganje u očuvanje tradicije trnovečkoga kraja nama je iznimno važno. Ne damo
da stvari padnu u zaborav, jer ako se to dogodi, onda mladi ne znaju kako se nekad živjelo i radilo - istaknuo je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, Zvonko Šamec koji je dodao na na području općine djeluje velik broj udruga.

Zadovoljstvo nije krila ni predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije,
Natalija Martinčević.

- Kad smo prije nepunih mjesec dana osmislili ovu ideju da krenemo s programima
„Bučograd“ i „Županija u malom“, nismo bili sigurni kako će reagirati gradonačelnici i načelnici, hoće li se odazvati i htjeti sudjelovati, ali sve ovo što smo imali priliku vidjeti u proteklih nekoliko dana govori u prilog tome da su oni pokazali toliko entuzijazma, kreativnosti i pozitivne energije. Mi ovdje svaki dan imamo zaista prave fešte u kojima sudjeluju brojne Varaždinske i Varaždinci, žitelji cijele Varaždinske županije, ali i brojni turisti - rekla je Martinčveić.

Komentari