tragedija

Tragično preminula atletičarka, rodom iz Brezničkog Huma, sahranjena u vjenčanici

Objavljeno: 03.12.2020. 16:11

Zadnja izmjena: 03.12.2020. 16:13

U Zagrebu je u 33. godini, nakon kratke i teške bolesti, preminula atletičarka AK Svetice Valentina Valjak. Iako je rođenjem i životom bila vezana uz Zagreb, naša poznata atletičarka porijeklom je bila iz Brezničkog Huma.

Valentina je rođena 22. studenoga 1988., atletikom se počela baviti 2001. godine u AK Novi Zagreb. U mlađim je uzrastima trenirala disciplinu skok u dalj, da bi u seniorskom uzrastu odabrala duge pruge. Posljednja istrčana utrka bio je Plitvički polumaraton na kojem je 15. studenoga pobijedila u ženskoj konkurenciji. Tjedan dana kasnije 22. studenoga bio joj je 32. rođendan, a svoj bi privatni život okrunila vjenčanjem u srpnju iduće godine.

- Dogodine bi bila doktor znanosti – govori Valentinin brat Mario Valjak, no sudbina je htjela drugačije. Mario ističe obiteljsko porijeklo iz Šćepanja u Brezničkom Humu, kamo radi obiteljske pripadnosti godinama već odlaze u posjet rodbini.

- Obzirom da su i djed i baka, potom stric i teta i naši roditelji vezani uz Breznički Hum, a i Valentinina želja je bila da se također jednog dana vrati na rodnu grudu svojih predaka, sahranjena je u vjenčanici i sa zaručničkim prstenom na ruci.

- Požtrvovnost i upornost u atletici i životu omogućili su joj vrlo visoke rezultate, ali nije mogla protiv bolesti za koju nije niti znala da je ima jer je asimptomatska, podmukla i opaka – neutješan je brat Mario.

Valentinu Valjak je smrt zatekla kao asistenticu na geografskom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je rektorove nagrade, a od svoje se suradnice i djelatnice oprostilo i Hrvatsko geografsko društvo. Sahranjena je u srijedu 2. prosinca na mjesnom groblju u Brezničkom Humu.

Komentari