Traju završni radovi izgradnje kanalizacijskog sustava za centar Lepoglave i okolna naselja

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 17.08.2015. 11:56

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Grad Lepoglava

Projekt izgradnje sustava za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda grada Lepoglave započeo je protekle godine realizacijom faze 5 koja obuhvaća izgradnju kanalizacijskog sustava za dio centra grada Lepoglave te naselja Očuru, Muričevec i Šumec. Godinu dana kasnije ta je faza izgradnje kanalizacijskog sustava pred samim završetkom.

Položeno je 5.851 metara kanalizacijskog vodovoda, a trenutno traju radovi na izgradnji prepumpne stanice u Muričevcu i sanaciji preostalog dijela raskopanih asfaltnih površina koje su većem djelu već sanirane. Krajnji rok za završetak radova je 31. listopad, no izvođač radova – tvrtka Aquatehnika, vjeruje kako će radovi biti završeni za otprilike 15, a najviše mjesec dana.

- Grad Lepoglava ima građevinsku dozvolu za izgradnju cijelog kanalizacijskog sustav za šire područja grada Lepoglave. Taj sustav obuhvaća preko 33 kilometara sekundarne razvodne mreže s glavnim kolektorom. Ukupna vrijednost cijelog tog projekta je oko 10 milijuna eura i realiziramo ga kroz faze. Zajedno s Hrvatskim vodama i Varkomom, kojemu je Grad Lepoglava dao na upravljanje naš sustav kanalizacije, raspisan je natječaj za fazu 5 za koju se izvode radovi. Prošle godine smo uspješno realizirali prvi dio te faze kojom je obuhvaćen zapadni dio centra grada Lepoglave. Ove smo godine nastavili radove u okviru drugog djela navedene faze kojim su obuhvaćena naselja Šumec, Muričevec i Očura. Ukupna vrijednost radova u okviru faze 5 je oko 8.5 milijuna kuna - 4 milijuna za prvi dio navedene faze i 4.5 milijuna za njen drugi dio čija se realizacija bliži kraju – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić na sastanku koji je u Lepoglavi, radi utvrđivanje dinamike realizacije projekta i dogovora o daljnjim aktivnostima, održao s direktorom Vodoopskrbnog odjela Hrvatskih voda za Muru i gornju Dravu Leonardom Sekovanovićem, tehničkim direktorom Varkoma Marijanom Cesarcem – tvrtke koja obavlja poslove investitora te direktorom tvrtke Aquatehnika Gordanom Novakom – tvrtke kojoj su javnim nadmetanjem dodijeljeni poslovi izgradnje kanalizacijskog sustava u okviru navedene faze.

- Trenutno se izvode radovi na izgradnje prepumpne stanice. Sve je dosadašnje radove izvela tvrtka Aquatehnika. Bili su to zahtjevni radovi koje smo uz naše iskustvo uspješno privodimo kraju. Rok za to je 31. listopad, no mi ćemo to završiti za 15-ak, maksimalno mjesec dana – najavio je je direktor Aquatehnike Gordan Novak.

Vrijednost radova u okviru faze 5 je 8.469.727 kuna od koji su 90 posto sredstva ili 7.622.755 kuna osigurale Hrvatske vode, a 10 posto ili 846.972 kuna Grad Lepoglava.

- Riječ je o jednoj fazi izgradnje aglomeracije Lepoglava koju Hrvatske vode sufinanciraju s 90 posto. Sama aglomeracija je veličine oko 7000 ekvivalent stanovnika.  U 2014. i 2015. Hrvatske su vode osigurale za ovaj projekt osigurale gotovo 8 milijuna kuna. Radi se o programu kredita EIB i CEB iz kojih se sufinanciraju projekti vodno - komunalne infrastrukture, a kojima se financiraju radovi do povlačenja novaca iz EU fondova – rekao je  direktor Vodopskrbnog odjela Hrvatskih voda za Muru i gornju Dravu Leonard Sekovanović podsjetivši da je Hrvatska pristupanjem Europskoj uniji preuzela obavezu izgradnje vodno – komunalne infrastrukture- Obaveza je izgradnje aglomeracije Lepoglava do 2023. godine. Lepoglavski sustav će se najvjerojatnije priključiti na uređaj za pročišćavanje koji će, u okviru tamošnje aglomeracije, biti izgrađen u Ivancu – dodao je Sekovanić.

Paralelno uz izgradnju kanalizacijske mreže pristupilo se i izgradnji spojnih cjevovoda kanalizacijskih priključaka za buduće korisnike, kao i sanaciji svih cestovnih i javnih površina oštećenih prilikom polaganja kanalizacijske mreže. U zoni izvođenja radova u okviru faze 5, Varkom je tijekom ove i protekle godine zamijenio i dotrajale cjevovode vodoopskrbne mreže u dužini od 685 metara. Ta je investicija, za koju je sredstva u cijelosti osigurao Varkom, bila vrijedna 1.173.500 kuna.  

-Kanalizacija je temelj komunalne infrastrukture nakon koje se mogu izgrađivati ceste i nogostupi. Već su završeni i svi radovi sanacije izgradnjom kanalizacije oštećenih cesta pa je taj dio grada Lepoglave dobio i jedan sasvim novi izgled. U Gradu Lepoglavi imamo dobro osmišljene pravce razvoja i ciljeve koje smo si postavili. Pri realizaciji ovog projekta zahvalio bih se razumijevanju Hrvatskih voda i župan Predragu Štromaru koji je pomogao da ovaj projekt uđe u program Hrvatskih voda. Zahvaljujem se na potpori i razumijevanju Varkomu koji je raspisao natječaj i pomaže nam u vođenju tog velikog projekta te izvođaču radova Aquatehnici koja je uspješno odradila projekt. Nadamo se da će cijeli kanalizacijski sustav grada Lepoglave, koji je u sustavu aglomeracije Ivanec i sliva rijeke Bednje, bit izgrađen do kraja  2023. godine uz korištenje sredstava iz fondova Europske unije – rekao je Škvarić.

Gradonačelnik Škvarić obišao je s partnerima na projektu radove na izgradnji prepumpne stanice te područja na kojima su već sanirane oštećene prometnice. Obišli su i pročistač otpadnih voda za naselje Kamenicu koji je pred dobivanjem uporabne dozvola, a za čiju je izgradnju Grad Lepoglava sredstva osigurao u okviru pretpristupnog programa Europske unije IPARD.

Komentari