jezero ispražnjeno

Foto - Traje izmuljivanje Trakošćanskog jezera, evo fotografija s obilaska radova

Zbog posebne zaštite nije ispražnjen jedino zapadni dio jezera koji obuhvaća oko 20 % ukupne površine, a na njemu je izvođač radova izgradio zemljanu barijeru kako bi se omogućilo privremeno prirodno stanište...
Objavljeno: 07.07.2022. 12:47

Zadnja izmjena: 07.07.2022. 14:43

Foto: Iva Habulan

Generalni direktor Hrvatskih voda danas je u pratnji župana Anđelka Stričaka i načelnika Općine Bednja obišao jezero Trakošćan u kojem se vrše radovi na izmuljivanju jezera. 

Projekt je zajedno s ranije izgrađenom novom branom vrijedan više od 20 milijuna kuna, a nakon što je ispuštanjem vode razina jezera dovoljno spuštena, izlovljen je riblji fond te je privremeno premješten u obližnje ribnjake ŠRK-a Trakošćan Bednja.

Po pražnjenju jezera, potvrđena su očekivanja stručnjaka da od oko 400.000 m3 Trakošćanskog jezera gotovo polovicu zauzima mulj. Zbog posebne zaštite nije ispražnjen jedino zapadni dio jezera koji obuhvaća oko 20 % ukupne površine, a na njemu je izvođač radova izgradio zemljanu barijeru kako bi se omogućilo privremeno prirodno stanište.

- Ne moram reći koliko ovo jezero znači svima nama, općini, svima koji posjećujemo Trakošćan i za revitalizaciju same općine i očuvanje okoliša i naravno razvoj turizma u općini Bednja. Hvala Hrvatskim vodama na svemu što rade, ulaganjima u Varaždinsku županiju, prvenstveno u Trakošćan i trakošćansko jezero - rekao je načelnik Poljak.

'Cilj je u idućim mjesecima izmuljiti cijelo jezero'

Prema riječima Anđelka Stričaka, Varaždinska županija podrška je Hrvatskim vodama u provođenju ovog projekta i investicije. 

- Vjerujem da će kad se ova investicija čišćenja od mulja završi jezero biti jedna od turističkih atrakcija i samim time doprinjeti da se turizam na ovom području dodatno razvija sve kako bi naši građani mogli zaraditi koju kunu više kroz bavljenje turizmom.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako je cilj u duća tri do četiri mjeseca izmuljiti cijelo jezero.

- Jezero Trakošćan je na svojih 17 hektara imalo zapremninu od oko 400 tisuća kubnih metara vode, no pokazalo se da je najmanje 50 posto toga mulj. Tako da ćemo morati sukladno mogućnostima i hidrološkim prilikama oko 200 tisuća kubika mulja izvući iz jezera. Cilj je u iduća tri do četiri mjeseca izmuljiti cijelo jezero. Želja je da idućih nekoliko desetaka godina trakošćansko jezero bude ljepše, bistro i čisto - rekao je Đuroković.

Komentari