bolji smo od dubrovnika

Trebamo li se u našem kraju plašiti epidemije ospica? Evo što o tome kaže naša ugledna epidemiologinja

Objavljeno: 25.01.2018. 08:45

Zadnja izmjena: 25.01.2018. 08:47

Pojavljivanje epidemije ospica u susjednoj Srbiji - u kojoj je zaraženo preko 1200 osoba, a ovih je dana bolest odnijela i treću žrtvu - izazvala je određenu uznemirenosti u Hrvatskoj, jer se radi o vrlo zaraznoj bolesti.

Smrtnost od 0,1% oboljelih - brojka koja vrijedi za zdravstveno naprednije zemlje - ipak nije bezazlena, a kao što vidimo na primjeru naših susjeda postotak zna biti i prilično veći. 

'Za sad nula slučajeva'

Ovih je dana medijsku pozornost izazvao podatak da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji procijepljenost izrazito niska i da bi se bolest sigurno brzo proširila ukoliko se ijedno dijete zarazi. S obzirom na blizinu Srbije, teško je i očekivati da se bolest neće pojaviti u našoj zemlji.

Kako je u našem kraju pitali smo voditeljicu higijensko-epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Katicu Čusek Adamić

- Do sada nemamo nijedan slučaj oboljenja. Procijepljenost u našem kraju je izrazito visoka, iznosi oko 95%, tako da nema straha od epidemije. - izjavila nam je doktorica Čusek Adamić. Možemo stoga zaključiti da nema razloga za strah i paniku, samo trebamo održavati ovu razinu procijepljenosti.

 

Komentari