Trebate li obnoviti policu dopunskog osiguranja?

Objavljeno: 07.01.2011. 14:10

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: -

Ukoliko ste s HZZO-om sklopili policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, nakon isteka godine dana polica će vam se automatski obnoviti, osim ako sami ne izrazite želju za prekidom.

Dakle policu dopunskog zdravstvenog osiguranja ne morate nakon godinu dana opet produžiti, a HZZO-u se morate obratiti jedino u slučaju ukoliko svoje dopunsko osiguranje želite prekinuti.

To pravilo ne vrijedi za osiguranike koji ostvaruju besplatnu policu dopunskog osiguranja, za koje polica neće biti automatski važeća za naredno osiguravateljno razdoblje.

Za osiguranike koji imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje Zavod će provjeriti postoje li i dalje uvjeti za stjecanje prava na besplatnu policu. Ukoliko su takvi podaci Zavodu nedostupni, dokaz o ispunjenju uvjeta za besplatnu policu dužan je predočiti osiguranik, najkasnije do isteka tekućeg osiguravateljnog razdoblja.

Podsjetimo, u travnju 2010. godine, ukinuto je pravo besplatnog dopunskog osiguranja za branitelje, nezaposlene i sve ostale skupine koje su do tada to pravo ostvarivali. Oslobođeni plaćanja su samo učenici i redovni studenti, dobrovoljni davatelji krvi s minimalno 25 davanja za žene, odnosno 35 davanja za muškarce, donori organa, te invalidi s visokim stupnjem invalidnosti.

Dodajmo tome i da trudnicama Zavod u cjelosti osigurava plaćanje zdravstvenih usluga, ali samo za stanja i poremećaje vezane na trudnoću.


Komentari