ŽENSKI NOGOMETNI KLUB LEPOGLAVA

Trener Siniša Matuza: "Podigla se kvaliteta ženskog nogometa i puno je više kvalitetnih igračica"

Objavljeno: 07.06.2020. 19:09

Zadnja izmjena: 07.06.2020. 19:20

Foto: ŽNK Lepoglava

U Ženskom nogometnom klubu Lepoglava u tijeku su upisi novih članica. Upisuju se djevojčice od 6 do 15 godina, a u trenerskoj ekipi su trenerica Stella Gotal i trener Siniša Matuzi.

Trener Siniša Matuzi nositelj je UEFA A licence i u klubu uspješno radi s mlađim uzrasnim kategorijama. Zaposlen je u Kaznioici u Lepoglavi na mjestu višeg stručnog savjetnika za organizaciju slobodnog vremena zatvorenika, a nekada je radio u osnovnoj školi na mjestu učitelja TZK. 

U dvadesetogodišnjoj trenerskoj karijeri bio je trener svih selekcija. Najviši rang nogometa u kojem je bio trener bila je 2. HNL, tada je vodio seniore NK Ivnačice, Ivanec. Trener Siniša svojedobno je bio i instruktor u Grassroots programu. Bio je prvi trener ŽNK Lepoglava te je ekipu uveo u najviši rang ženskog nogometa - u 1. HNLŽ u sezoni 2015./16. 

Kako ste se prihvatili trenerskog posla u ženskom nogometnom klubu?

- U Lepoglavi je postojao ženski nogometni klub. Tadašnja uprava Kluba me zamolila za pomoć i suradnju. Činilo mi se kako bi bilo dobro okušati se u nečem novom. Moja prva utakmica bila je u Križevcima 2009. godine protiv ekipe „Plamen Križevci“ koja je tada bila prvak 2. HNLŽ i te sezone ušla u viši rang, odnosno 1. HNLŽ. Izgubili smo 15:0. Nakon utakmice cure su bile potištene, ali ja sam im obećao da ćemo kad tad igrati prvu ligu. Na kraju se to ostvarilo.

Koji Vam je najtužniji trenutak, od kad ste u ženskom nogometu?

Ispadanje iz prve lige nakon poraza od Marjana u Splitu.

Koji Vam je najsretniji trenutak u ženskom nogometu?

Ima ih nekoliko. Prvi je pobjeda nad ŽNK Sračinec. One su u to doba prije devet godina bile najbolja ekipa u našoj županiji, a mi smo se tek tada počeli uzdizati i postavljati visoke ciljeve koje smo kasnije ostvarili. Drugi je pobjeda protiv ŽNK Dinamo Zagreb u Lepoglavi u trenirci i majci "jupolove boje" jer sam prije same utakmice pripremao teren za igru. Treći je pobjeda protiv ŽNK Koprivnica u Koprivnici prošle godine gdje smo ponovo ušli u 1. HNLŽ.

Koji je najsmješniji trenutak s ekipom koji ste do sada doživjeli?

Najsmješniji trenutak dogodio se na prijateljskoj utakmici 2010. u Dvoru na Uni protiv ekipe ŽNK Mladost, Nević Polje. Prije početka utakmice u dogovoru s domaćinom i sucem utakmice zbog visokih temperatura dogovoreno je da će se igrati dva puta po 30 minuta. Ekipa protiv koje smo igrali bila je izraziti favorit za pobjedu u toj utakmici čak s 5 i više razlike, ali okolnosti su se promijenile na način da smo mi vodili utakmicu 2:1. Prvo poluvrijeme bilo je odigrano 30 minuta, a drugo poluvrijeme igralo se do pobjede domaćina. Nakon 55 minuta igre u drugom poluvremenu i nakon postignutog gola domaćina za 2:2 i nakon što još uvijek sudac nije svirao kraj jer se čekao pobjednički gol protivničke ekipe, naš pijatelj i tadašanji tajnik kluba, Zvonimir Mendaš uzeo je svoju aktovku i za vrijeme trajanja utakmice krenuo preko sredine terena učinivši prekid. Utakmica je prekinuta na zadovoljstvo obje ekipe, ali ne na zadovoljstvo domaćeg trenera našeg prijatelja Velje.

Što mislite o ženskom nogometu prije 10 godina i danas?

Kvaliteta ženskog nogometa podigla se za 50% u svim segmentima nogometne igre kao i u kvaliteti igračica unutar prve jedanaestorke. Mnogo više je kvalitetnih igračica koje mogu donijeti prevagu za razliku od prije par godina kada se kvaliteta bazirala na jednoj ili dvije igračice.

Prije ste vodili seniorke, a sad mlađe kategorije. Seniorsku ekipu preuzela je trenerica Stella Gotal, kako surađujete te kako ste raspodijelili trenerski posao?

Drago mi je da je trenerica Stella preuzela seniorsku ekipu te sam se ja na neki način malo rasteretio, rješio se stresa. S obzirom da je ona mlada i ambiciozna trenerica nadam se da će nastaviti s visoko postavljenim ciljevima koje će ostvariti. Ja ću dalje nastaviti rad sa mlađim uzrasnim kategorijama gdje ću pokušati mlađe djevojčice pripremiti na način da dolaskom u seniorsku ekipu imaju potrebnu kvalitetu i tehniku, kojom bi mogle parirati igračicama u trenutno boljim klubovima od nas.

 

Komentari