Tri velika projekta za razvoj lepoglavskog kraja

Objavljeno: 29.12.2013. 10:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Svoger

Na području Grada Lepoglave uskoro bi se trebala početi ostvarivati tri važna projekta. Od toga su dva u Kamenici, a jedan u Višnjici.

Najbliže realizaciji je 1,2 milijuna kuna vrijedan pročistač otpadnih kanalizacijskih voda za koji je već označena lokacija u Kamenici, a novac je dobiven od Ministarstva regionalnog razvoja i fonda IPARD Europske unije.
- Kanalizacija, odnosno cjelokupni projekt sustava odvodnje jedan je od razvojnih prioriteta za Lepoglavu i nakon što je po fazama napravimo za centar grada, gdje ćemo u sustav uključiti vrtić, školu, sustav kanalizacije Kaznionice i najveći dio rezidentalne zone, krećemo s polaganjem cijevi prema ostalim naseljima. Vrijednost cjelokupnog projekta za kanalizaciju lepoglavskog kraja iznosi oko 90 milijuna kuna. Kamenica će pak dobiti vlastiti sustav, a jedna od faza je i pročistač, za kojeg smo trenutno u procesu traženja izvođača radova – objasnio je Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika Lepoglave.

Još jedan zanimljiv projekt trebao bi krenuti u zgradi stare škole u Kamenici. Nakon uređenja zgrade površine oko 600 kvadrata Grad Lepoglava planira u suradnji s Učiteljskim fakultetom iz Zagreba tamo pokrenuti svojevrstan kampus u koji bi studenti, ali i nastavno osoblje ovog, ali i drugih, fakulteta i škola dolazili na terensku nastavu.
- Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Osnovnoj školi Ivana Rangera u Kamenici dodijelio je status vježbaonice za hrvatski jezik, informatiku i učeničko zadrugarstvo. Time se Kamenici otvorila široka lepeza mogućnosti djelovanja u studentskom kampusu: terenska nastava za jednodnevne programske sadržaje, vikend programe, semestarske programe, seminare, studenti animatori učenicima škole u prirodi, razmjene studenata i na međunarodnoj razini. Kroz projekt ćemo rekonstruirati i adaptirati zgradu stare škole kako bi omogućili standarde za sve spomenuto. Ideja o studentskom kampusu u Kamenici za potrebe učeničkog zadrugarstva pa sve do praktične priprave mladih učitelja za rad u malim ruralnim školama, pokrenuta je uručivanjem darovnog ugovora za staru zgradu škole i drvenu kućicu prije pet godina. Učiteljski fakultet spreman je uložiti pola milijuna kuna za realizaciju prvog koraka ovog pilot projekta, a u sam projekt uključili bi se Grad Lepoglava i Varaždinska županija. Nakon toga se otvara mogućnost financiranja iz europski fondovi kroz koje planiramo realizirati veći dio obnove zgrade – objasnio je Kovač.

Prema strategiji razvoja grada svako veće mjesto s područja Grada Lepoglave trebalo bi dobiti projekt koji bi bio okosnica daljnjeg razvoja. Za Višnjicu će to biti Centar bioraznolikosti vrijedan 27 milijuna kuna. Predviđeno je da se stara škola u Višnjici sruši i tamo izgradi nova multifunkcionalna zgrada.

- Centar bioraznolikosti nije projekt samo za grad Lepoglavu i Višnjicu nego za cijelu regiju tj. za područje koje je pokriveno planinama Ivanščicom, Strahinčicom i Ravnom Gorom. Partneri u projektu su Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija, a Centar je smješten na Višnjici jer je to izuzetno dobra lokacija, a i ima riješene imovinsko-pravne odnose. Prema NATURA-i 2000 Hrvatska je preuzela obvezu da će popisati sve biljne i životinjske vrste na svojem području, za što trenutno ne postoji infrastruktura i projekt je direktno vezan za taj dio. Što se financiranja tiče, projekt grad Lepoglavu financijski ništa ne košta, a jedina obveza je zemljište koje smo već osigurali. Troškovi izrade dokumentacije pokriti će ministarstvo i županije, troškove rušenja stare škole i izgradnje novog Centra pokriti će EU i županije. Ono što je najvažnije da će se Centar osnovati kao ustanova za Upravljanje parkom prirode i kao takvog operativne troškove Centra prema zakonu pokriva Ministarstvo zaštite okoliša. Tako da u konačnici Lepoglava dobiva Centar badava, nema troškova poslovanja i ima veliku korist, dobiti će objekt u kojem će pored zbirke koja pokazuje životinjski, biljni svijet te geološki sastav parka odvijati znanstveno istraživačka djelatnost te će ga posjećivati znanstvenici iz cijele Europe. Da ne pričam o otvaranju novih radnih mjesta, razvoju turizma i edukativnih programa – rekao je Kovač.

Tekst je prenesen iz Tjednika eVaraždin od 20. prosinca.

Komentari