općina trnovec bartolovečki

Otpad iz Trnovca Bartolovečkog i dalje će prikupljati Čistoća

Objavljeno: 01.02.2022. 11:06

Zadnja izmjena: 01.02.2022. 11:06

Članovi Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki na sjednici su dobili informaciju o financiranju nužnih rashoda do kraja ožujka ove godine, budući da je obustavljen proračun za 2022. godinu prihvaćen na posljednjoj sjednici u prosincu prošle godine.

Podsjetimo. većinom glasova vijećnika HDZ-a i koalicije SDP-HSS-HSU, na posljednjoj je sjednici prihvaćen proračun s amandmanima koje su predložile upravo te stranke. Načelnica Verica Vitković upozorila je da amandmani nisu u skladu sa zakonom i da samim time proračun nije uravnotežen, što će izazvati posljedice. Budući da je Vijeće unatoč tome većinom izglasalo proračun, načelnica je u skladu sa zakonskim ovlastima donijela odluku o obustavi proračuna. Ispravnost njezine odluke potvrdilo je i Ministarstvo pravosuđa i uprave.

- Sada je pred Vijećem da do kraja ožujka, ali nadamo se i puno prije, potvrdi obustavljanje postojećeg proračuna i prihvati novi koji će biti usklađen sa Zakonom o proračunu. Kako bi Općina mogla funkcionirati u svim segmentima, nastaviti s provođenjem postojećih i pripremom novih projekata, kako bi mogli raditi sve ono što nam je sada onemogućeno, apeliram na sve vijećnike da na sljedećoj sjednici što prije prihvatimo proračun koji će biti usklađen sa Zakonom o proračunu – rekla je načelnica Verica Vitković. 

Cijene prikupljanja otpada će rasti

Osim ove točke, na dnevnom redu sjednice bila je i Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja otpada kojom je utvrđeno da će uslugu prikupljanja otpada i dalje obavljati Čistoća. Dio ukupne cijene prikupljanja otpada je cijena obvezne minimalne javne usluge, a prema prošlogodišnjim izmjenama Zakona o gospodarenju otpadom, cijene će se mijenjati odnosno rasti.

- Cijena obvezne minimalne javne usluge je jedinstvena i iznosi 75,55 kuna bez PDV-a za kućanstva i 68,03 kuna bez PDV-a za kategoriju korisnika koji nije kućanstvo. Korisniku usluge koji kompostira biootpad cijena javne usluge umanjit će se za 16,71 kn bez PDV-a za sva obračunska razdoblja tijekom kojih kompostira biootpad – rekla je načelnica te dodala da varijabilni dio cijene ovisi o broju pražnjenja spremnika.

Općina Trnovec Bartolovečki i Općina Velika Trnovitica su potpisale Sporazum o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom prema kojem će se na odlagalištu neopasnog otpada Johovača u Općini Velika Trnovitica odlagati ta vrsta otpada s područja Općine Trnovec Bartolovečki.

Komentari