tjedan borbe protiv tbc-a

Tuberkuloze u Hrvatskoj ima najviše na sjeveru - evo što bolnica Klenovnik čini u borbi protiv opake bolesti

Objavljeno: 19.09.2017. 08:36

Zadnja izmjena: 19.09.2017. 08:36

Od TBC-a godišnje u svijetu oboli između 8 i 10 milijuna ljudi, a umire 2 milijuna. Bolest je najraširenija u središnjoj Africi i jugoistočnoj Aziji, u kojima na 100 tisuća stanovnika oboli u prosjeku 100-250 osoba, a ponegdje i 350.

U našoj je zemlji situacija puno bolja, pojavnost tuberkuloze je čak u padu - ali ipak smo prošle godine imali 450 novih slučajeva bolesti, dakle, 10-11 oboljelih na 100 tisuća stanovnika.

- Veća učestalost prati se u županijama sjeverne, kontinentalne Hrvatske, a manja u južnim, priobalnim područjima. Jedna četvrtina oboljelih starija je od 70 godina, od čega 30% boluje od neke pridružene nezarazne bolesti, poput dijabetesa, kronične opstruktivne plućne bolesti ili maligne bolesti. - kazala je Mirjana Geci, dipl. med. tehničar. Dodala je da unatoč sve boljoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, na tuberkulozu ipak treba stalno misliti, informirati građane o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju, razviti svijest da se bolest može dogoditi svima nama, ukloniti stigmu s oboljelih od TBC-a i time umanjiti težinu bolesti s kojom se suočavaju oboljeli i članovi njihovih obitelji.

I predavanja i donacije

Svake godine Društvo Crvenog križa Varaždinske županije i djelatnici Opće bolnice Varaždin, Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik, obilježavaju "Tjedan borbe protiv tuberkuloze”, od 14. do 21. rujna. Aktivnosti su usmjerene na ukazivanje važnosti spriječavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze. U "Tjednu borbe protiv tubrerkuloze" više se radi na dodatnoj edukaciji mladih.

Tako će se ovaj tjedan održati i predavanje učenicima u Srednjoj školi u Maruševcu s pravom javnosti organizirati predavanje učenicima o važnosti spriječavanja, ranog otkrivanja i liječenja oboljelih. U sklopu "Tjedna" nastavljena je i dugogodišnja suradnja bolnice u Klenovniku i Crvenog križa Varaždinske županije. U ponedjeljak su predstavnici Crvenog križa posjetili Službu za plućne bolesti i TBC. Tom su prigodom predali vrijednu donaciju posteljnog rublja.

Komentari