Mladi – snaga zajednice

Tvornica ideja: Mladi se zalažu da Novi Marof dobije vježbalište na otvorenom i pametne klupe

Objavljeno: 15.05.2016. 16:59

Zadnja izmjena: 15.05.2016. 17:04

Foto: Grad Novi Marof

U sklopu projekta „Mladi – snaga zajednice“, koji Grad Novi Marof provodi s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj, u subotu, 14. svibnja, u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu održana je Tvornica ideja.

Grad Novi Marof i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj iz Zagreba potpisnici su Sporazuma o suradnji na inovativnom Programu „Mladi – snaga zajednice“, koji će se do kraja ove godine provoditi na području Grada Novog Marofa.

Ovo je pilot-program u RH kojem je cilj povećanje i ohrabrivanje sudjelovanja mladih u starosti od 17 do 30 godina u razvoju svoje lokalne zajednice, gdje oni preuzimaju aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka i pružanju podrške neformalnim skupinama mladih ljudi unutar svoje lokalne zajednice. Program neformalnim skupinama mladih omogućava da, u skladu s prioritetima i potrebama, rade na projektima koji na inovativan način rješavaju neki problem u zajednici.

Nakon cjelodnevnog treninga i razrađivanja projektnih ideja, pet neformalnih skupina prezentiralo je svoje ideje pred troje sudaca iz marofskog Odbora mladih, osnovanog radi potreba provođenja ovog programa.

Dvije skupine koje su osvojile najviše bodova dobile su suglasnost za daljnji rad na razvitku i realizaciji njihove ideje, kao i financijsku podršku Grada i Zaklade. U slučaju da pobjedničke skupine na pravilan i propisan način prođu naredne faze programa, Grad će za nekoliko mjeseci biti bogatiji za vježbalište na otvorenom i instalaciju pametne solarne klupe s besplatnim Wi-Fi signalom.

Tvornicu ideja posjetio je i zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk, koji je pohvalio interes mladih za ovaj program odnosno njihovo nastojanje da svojim idejama unaprijede život svoje lokalne zajednice.

Također, rad za boljitak lokalne zajednice misao je vodilja čitave ove priče, zbog čega gradonačelnik Siniša Jenkač i Grad nastoje podržati mlade u njihovim projektima i inicijativama.

Komentari