OPĆINA BEDNJA

Foto - U Bednji održana 17. Županijska smotra puhačkih orkestara Varaždinske županije

Objavljeno: 05.06.2022. 19:05

Zadnja izmjena: 05.06.2022. 19:19

Općini Bednja, odnosno orkestru Limena glazba DVD-a Bednja, pripala je čast biti domaćinom 17. Županijske smotre puhačkih orkestara Varaždinske županije.

Bila je to odluka Upravnog odbora Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i Skupštine Zajednice, a smotru u sportskoj dvorani Osnovne škole Bednja otvorio je bednjanski načelnik te ujedno izaslanik varaždinskog župana Anđelka Stričaka, Damir Poljak koji je zadovoljno pozdravio sve sudionike.

-Bednja ima dugu tradiciju puhačkih orkestara, proslavili su više od 70 godina, a i prije toga postojala je tradicija. Ova glazba kod nas postoji zahvaljujući našem, nažalost pokojnom profesoru Ljudevitu Gečeku koji je digao ovu glazbu, stvorio nove generacije mladih glazbenika koji danas drže ovu limenu glazbu da može i dalje funkcionirati i kvalitetno raditi na pomlatku, sačuvati ovu tradiciju – kazao je Poljak uz veliku zahvalu i sadašnjem dirigentu, profesoru Željku Hutenu.

Organizirani rad

Domaćin smotre Mario Šeruga, predsjednik Limene glazbe DVD-a Bednja zahvalio je svim donatorima, a ponajviše Općini Bednja na podršci, kao i OŠ Bednja i Zajednici kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije.

-Nažalost, zadnje dvije godine nismo imali nikakvih druženja zbog korone, ali nadam se da se polako vraćamo na one prijašnje godine.  – rekao je Šeruga podsjetivši da postojanje Limene glazbe seže u daleku 1937. godinu.

- Bilo je kroz godine puno promjena. Trenutno nas je 25, a od toga šestero djece, tako da nas 20-ak aktivno nastupa na važnim manifestacijama za potrebe Općine i DVD-a. Instrumente smo dobili od donacija i svi smo amateri. Po potrebama znamo otići i u Sloveniju. Probe imamo jednom tjedno, svake nedjelje ujutro po dva sata pod dirigentskom palicom profesora Željka Hutena iz Lepoglave – opisao je Šeruga naglasivši kako od prošle godine umjesto u osnovnoj školi, probe održavaju u novoobnovljenom Vatrogasnom domu.

Zabrana proba i nastupa

Aleksandar Horvat, član Upravnog odbora Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije kazao je kako se ovisno o uvjetima ovakve smotre rotiraju, ali ako se domaćin pokaže dobrim, čest je slučaj da se i ponovi.

- Zajednica uvijek drži do toga da ti programi sele, ponajviše zbog publike. Dugo nismo bili u Bednji, ali vidim da domaćini imaju sve pod kontrolom. Kad je riječ o limenoj glazbi u Varaždinskoj županiji, odnosno probama i smotrama, situacija je malo složena. Naime, kulturni amateri su u ove dvije pandemijske godine doživjeli totalni krah, bili smo vjerojatno jedini segment društva koji je bio u potpunosti prizemljen, imali smo zabranu proba i nastupa, bez imalo popuštanja – prisjetio se Horvat te poručio kako su bez obzira na momentalno prigušenje neuništivi.

- Osjeti se da smo oslabili, ali sve skupa ipak napreduje. Ove godine je to samo pet puhačkih orkestara, bez kategorija, ali bitno je da postoji dobra volja da se stvari nastave i mi, kulturni amateri ponovo ćemo se kao Feniks dići iz pepela – zaključio je.

Na Smotri su uz domaći orkestar Limena glazba DVD-a Bednja nastupili i Limena glazba Sveti Martin Breznički Hum, Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin, Puhački orkestar grada Ludbrega i Limena glazba Lepoglava.

Komentari