MATICA HRVATSKA

U Bednji osnovan ogranak Matice hrvatske - Prva općina u Varaždinskoj županiji koja ima ogranak MH

Objavljeno: 14.06.2020. 19:12

Zadnja izmjena: 14.06.2020. 19:27

Današnji dan ostat će trajno zabilježen u cjelokupnoj povijesti Općine Bednje. Danas je na osnovan Ogranak Matice hrvatske u Bednji, jubilarni 100-ti ogranak Matice hrvatske u Republici Hrvatskoj, te četvrti ogranak u Varaždinskoj županiji.

Da svečanost bude još veća ogranak je osnovan povodom 250-te godišnjice rođenja osnivača i prvog predsjednike Matice grofa Janka Draškovića koji su kroz povijest živjeti u Trakošćanu.

Uz prisustvo predsjednika Matice hrvatske, profesora Stipe Botice, te predsjednika Matica Hrvatska - Ogranak Čakovec i Ogranka Varaždin, Ivana Pranjića i Ernesta Fišera, na osnivačkoj skupštini u Župnom uredu u Bednji, izabrana su radna tijela Skupštine, donešena Pravila Ogranka Matice hrvatske u Bednji, Poslovnik o radu Skupštine, Program rada te Financijski plan za tekuću godinu.

Za predsjednika ogranka Matice hrvatske u Bednji jednoglasno je izabran Adam Pintarić, ravnatelj Muzejske ustanove Dvor Trakošćan. Potpredsjednik je Mladen Genc, tajnica Irena Lonjak Capek, a blagajnik Josip Podsečki.

Članovi predsjedništva su postali Damir Poljak, vlč. Neven Blažon, Ivan Jarnjak te Ivan Mravlinčić. Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 18 članova Ogranka, od 28 koliko ih se dosad učlanilo.

Zahvaljujući Općina Bednja, Ogranku su osigurane i prostorije za budući rad.

Kao što je novoizabrani predsjednik Adam Pintarić najavio, osnivanje Ogranka Matice hrvatske u Bednji omogućit će još intenzivnijiji i kvalitetniji rad na očuvanju i prezentiranju kulture i povijesti cjelokupnog bednjanskog kraja, posebno s naglaskom na bednjanski govor te povijest obitelji Drašković kao obitelji koja je dala četiri hrvatska bana te stoljećima neizmjerno doprinijela razvoju i Hrvatske i našeg kraja.

Prvi od planiranih projekata već su pri kraju i bit će realizirani kroz koji mjesec: izdavanje monografije Župe Bednja, te knjiga Mladena Genca o ratnom putu Bednjančana u Domovinskom ratu.

Komentari