U Čakovcu počeo trodnevni regionalni seminar o ljudskim pravima

Objavljeno: 25.05.2012. 13:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava u suradnji sa Židovskom općinom Čakovec organizira trodnevni regionalni seminar o ljudskim pravima. Naziv ovogodišnjeg seminara je „Edukacija o holokaustu“ te je namijenjen svim učiteljima društvenih predmeta, osobito povjesničarima.

Cilj je bolja edukacija o Holokaustu i primjena tematike u školama te odgoj djece u svrhu sprečavanja diskriminacije među ljudima.

- Tijekom seminara bit će prikazani filmovi „Lea i Darija“ i „We must remember“ te održat filatelistička izložba dječjih radova na temu holokausta, a najbolji rad će se otisnuti kao poštanska marka. Održat će se brojna predavanja i radionice hrvatskih, slovenskih i izraelskih stručnjaka na temu Židova u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a svi radovi će se tiskati u prigodnom zborniku koji će se podijeliti školama – istaknuo je vrsni poznavatelj povijesti židovstva na našim prostorima prof. Milivoj Dretar.

Židovsku zajednicu Varaždina predstaviti će Magdalena Lončarić iz Gradskog muzeja Varaždin, dok će o Antisemitizmu i Holokaustu u Ludbregu govoriti Milivoj Dretar.

Očekuje se da će na svečanom otvaranju seminara prisustvovati predsjednik Republike dr. sc. Ivo Josipović.

Organizaciju ovog seminara potpomogli su Ured Predsjednika Republike, veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, Međimurska županija, Varaždinska županija, Grad Čakovec, Agencija za odgoj i obrazovanje, te Židovski filmski festival.

U nedjelju će se na židovskom groblju Čakovec održati komemoracija za stradale Židove iz Međimurja.

Glavni koordinator seminara Miljenko Hajdarović očekuje da će 1. regionalni seminar u potpunosti ispuniti svoje ciljeve i da će se slični održavati i narednih godina.

Komentari