Prošlo je 28 godina od jedne od najvažnijih pobjeda u Domovinskom ratu - oslobođenju Grada Varaždina. Tom će se prilikom u petak 20. rujna u Varaždinu održati proslava povodom Dana oslobođenja Grada Varaždina te Dana branitelja Varaždinske županije.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak rekao je kako je ovo obljetnica koja ujedno ima i jednu poruku. - Mogu naglasiti da smo zaista sretni što smo članica EU i NATO saveza i da unutar njih imamo jednu sigurnost. Ova obljetnica ujedno ima i jednu poruku, da smo mi sigurna država i okrenuti prema budućnosti - rekao je Stričak.

Da je to bila jedna od ključnih pobjeda u Domovinskom ratu, istaknuo je župan Radimir Čačić. - Svi oni koji su sudjelovali osjećaju kao da je to bilo jučer, i to je prirodno i ljudski. To je bilo vrijeme zajedništva a ne podjela, i to znamo svi mi koji smo u tome sudjelovali. Nužno je upozoriti na sam značaj tih događaja. Sve najvažnije što se događalo u ratu se događalo uz prisustvo Varaždinaca i to treba obilježiti - rekao je župan Čačić.

Gradonačelnik Ivan Čehok je rekao da je to ujedno i dan kada trebamo pokazati razinu sigurnosti naših građana. - Treba povezati ono što smo učinili 91. i ovo što danas činimo kako bi građani bili sigurni. To je bila jedna od najvećih pobjeda uopće u Domovinskom ratu - rekao je gradonačelnik te dodao kako su zamolili škole da povedu djecu na komemoraciju te da na nastavi objasne djeci što se dogodilo taj dan kako bi znali zašto je on važan.

Svečani mimohd ove bi godine trebao početi u 9 sati a krenuti će od Starog grada prema Korzu. Središnja svečanost će se održati na Kapucinskom trgu, i to od 10 sati gdje će zapovjednik mimohoda predati prijavak predstavniku državne vlasti te će pripadnicima djelatne postrojbe PUMA Varaždin biti svečano uručene beretke. Uz to, od 9 do 14 sati, na Kapucinskom trgu se očekuje da će sletjeti jedan borbeno vojni helikopter Kiowa i jedan policijski helikopter, a biti će izložena i policijska, vatrogasna te borbena vozila.

Komentari

13.09.2019. 10:25h Zadnja izmjena: 13.09.2019. 10:47