U četvrtak počinje program obilježavanja Europskog tjedna

Objavljeno: 06.05.2014. 07:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Promotivne i informativne aktivnosti u sklopu obilježavanja Dana Europe, odnosno Europskog tjedna nastavljaju se i nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Varaždinska županija, u suradnji s Gradom Varaždinom i Društvom Naša djeca, pripremila je već tradicionalan program.

Djeca iz 28 dječjih vrtića s područja Varaždinske županije, u koordinaciji s Društvom Naša djeca, pripremaju program "Europa u srcu Varaždinske županije", koji će se održati u četvrtak, 8. svibnja u Parku Vatroslava Jagića s početkom u 11:00 sati. Tema ovogodišnje manifestacije je "Glas djece u EU parlamentu". Djeca će predstaviti zemlje članice Europske unije, obučeni u kostime koji simboliziraju zemlju koju predstavljaju.

U petak će se održati EU Pub Quiz, u kojem će znanje o europskoj kulturi, povijesti i umjetnosti u zabavnom i interaktivnom kvizu provjeriti timovi iz Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije. Domaćin kviza ove godine je Koprivničko-križevačka županija, odnosno grad Koprivnica.

U subotu, 10. Svibnja, od 9:00 do 13:00 sati, učeničke zadruge predstavit će svoje radove i proizvode u manifestaciji "Učenici – mladi poduzetnici". Cilj manifestacije je promovirati učeničko zadrugarstvo i poduzetništvo među mladima te ujedno predstaviti javnosti aktivnosti zadruga. Građanima će se tom prilikom ujedno dijeliti promotivni informativni materijali o EU. Manifestacija će se održati na Franjevačkom trgu 7, ispred Županijske palače.

Inače, Europski tjedan manifestacija je koja je nastala na inicijativu prijašnjeg Ministarstva za europske integracije i tijekom koje se obilježavaju dva povijesna trenutka u Europskoj uniji – 5. svibnja 1949. godine, dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibnja 1950., dan kada je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predložio stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik ("Schumanova deklaracija"). Upravo se 9. svibnja obilježava Dan Europe, a tjedan u kojem pada 9. svibnja u Hrvatskoj se obilježava se kao Europski tjedan, u čemu Varaždinska županija sudjeluje četrnaestu godinu zaredom.

U slučaju lošeg vremena, organizator zadržava pravo promjene termina održavanja programa, o čemu će javnost biti obaviještena na internetskoj stranici Varaždinske županije.

Komentari