U Črncu grade bioelektranu kakve nema u Hrvatskoj

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 31.01.2012. 14:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Vrček u Črncu Biškupečkom danas je održana konferencija za novinare tijekom koje je najavljena izgradnja i opremanje bioelektrane, prve takve vrste u Hrvatskoj.

Gradonačelniku Varaždina Goranu Habušu i okupljenim novinarima projekt su u Črncu predstavili Miljenko Ernoić, predsjednik Uprave Razvojne agencije Sjever DAN i vlasnik OPG-a Danijel Vrček.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vrček iz Varaždina bavi se prvenstveno uzgojem i  tovom svinja. U toj se proizvodnji kao sporedni produkt dobiva svinjski gnoj koji u kombinaciji s kukuruznom silažom predstavlja sirovinu za proizvodnju električne i toplinske energije.

Proizvodnja električne energije je djelatnost za čijim krajnjim proizvodom postoji stalna potražnja s rastućim trendom, a proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, predstavlja službeni prioritet Europske Unije i naše države.

Potreba za toplinskom energijom postoji u osnovnoj proizvodnji ovog OPG-a – uzgoju svinja tovljenika, što će supstituirati postojeće plinske energente i racionalizirati tu proizvodnju.

Sve to je bilo poticaj za ovaj projekt - izgradnju bioelektrane veličine 250 kWh. Naziv projekta je „Izgradnja i opremanje bioelektrane“.

Vrijednost ukupne investicije bez PDV-a je 7.742.598,57 kn, a vrijednost ukupne investicije s PDV-om iznosi 9.523.396,25 kn. Povrat ukupnog ulaganja ostvaruje se u 8. godini vijeka trajanja projekta.

Razvojna agencija Sjever DAN d.o.o. je u suradnji s investitorom OPG-om Vrček prijavila ovaj projekt na IPARD program mjeru 101 i ovih dana je potpisan Ugovor o dodijeli sredstava iz programa IPARD između OPG-a Vrček i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Očekivani povrat iznosi oko 3,6 milijuna kuna (gotovo pola milijuna €).

Do sada je Razvojna agencija prijavila 13 projekata iz programa IPARD ukupne vrijednosti 56.5 milijuna kuna (7.5 milijuna €). i koji su svi prihvaćeni od strane IPARD agencije, dok je jedan projekt u visokoj fazi pripreme za aplikaciju.

Očekivani povrat koji će prijavitelji ostvariti iznosi više od 27 milijuna kuna (3.6 milijuna €) što je značajno rasterećenje ukupne vrijednosti investicija za naše poduzetnike.

Komentari