U doba Savske Banovine u razredu je sjedilo 56 učenika!

Objavljeno: 05.04.2011. 11:53

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Ako je suditi po brojnosti prvašića, može se zaključiti da je četverorazrednu seosku školu u Pleši nekad pohađalo barem 400 đaka! Ta ista škola već je petnaestak godina zatvorena, a razlog ključa u bravu bilo je - premalo đaka!

TRAKOŠĆAN - O tome da su nekad bednjanski bregi u okolici Trakošćana, Pleši, Meljana i okolnih zaselaka zvonili od dječjih glasova, pokazuje podatak da je u Mješovitu školu Trakošćan-Pleš u šk. godinu 1937./38. bilo upisano 112 prvašića! Vidljivo je to iz starog školskog imenika iz doba Savske Banovine, kojeg čuva sakupljač starina Josip Podsečki iz Rinkovca.

- Oni su bili raspoređeni u samo dva odjeljenja, što znači da ih je u razredu bilo po 56! Dobivali su opisne ocjene, a među djecom je bilo i puno ponavljača! Po prijavnicama se može zaključiti da je popravni ispit bio ozbiljna stvar! Šteta je što nisu sačuvani i ostali imenici, ali ako je suditi po brojnosti prvašića, može se zaključiti da je četverorazrednu seosku školu u Pleši pohađalo barem 400 đaka! Ta ista škola već je petnaestak godina zatvorena, a razlog ključa u bravu bilo je - premalo đaka! – ističe Podsečki.

Razlog tomu je, dakako, veliko iseljavanje naroda zbog siromaštva i loših uvjeta života. Pokazuje to i podatak da je u doba gradnje škole na području Bednje živjelo 11.000 stanovnika. Danas ih je tek 4.700.

Na nekadašnja vremena danas podsjećaju još samo velike učionice s drvenim podom i spomen-ploča u hodniku, na kojoj piše da je škola sagrađena 1929., „troškom od 500.000 dinara, od kojih je doprijenjela bivša oblasna samouprava u Zagrebu 250.000 dinara, Ministarstvo prosvjete 15.000, dok je ostala potrebna svota uzeta kao zajam kojega podmiruje narod ove školske općine“.

Ploča, na kojoj stoji i to da su prvi nastavnici u njoj bili Gjuro Gorajščan i Bogumila Sršić, svjetlo dana ponovno je ugledala nakon što su prošlih dana vrata škole otključali radnici zaposleni u programu javnih radova. Oni su iz zapuštenih i neurednih školskih prostora iznijeli toliko smeća da će ga kamioni morati dvaput odvoziti, a nakon njihove „intervencije“ škola izgleda posve drukčije, uredno.

- Riječ je velikom objektu površine 1800 četvornih metara na dva kata. U dobrom je stanju, (osim krovišta). Idućih dana raspisat ćemo natječaj i ponuditi ga u koncesiju. Budući da se može kvalitetno preurediti u smještajne kapacitete i da se nalazi nadomak Trakošćana, nadamo se interesu potencijalnih ulagača – poručio je načelnik Bednje Mirko Bistrović.

Zaposlili osam radnika

Od početka travnja u Bednji je na javnim radovima zaposleno osam radnika. Rade na različitim stranama. Nakon što su uredili školu u Pleši, jučer su čistili groblje u Bednji i društveni dom u Vrbnu, a nakon toga bojit će tamošnju ambulantu. Čeka ih i uređenje prostora stare škole u Brezovoj Gori, domova u Šinkovici Bednjanskoj i u Rinkovcu, prskanje starog groblja herbicidima, pomoć siromašnim kućanstvima. Među njima ima i invalidnih osoba, žena i branitelja, redom osoba koje su dugo bile prijavljene kao nezaposlene.

Agenicija VLM
Foto: bednja.hr

Komentari