Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin danas je, 28. prosinca, proslavio 39. obljetnicu rada. Svoja vrata je za tadašnjih 40 korisnika otvorio na Badnjak 1979. godine, a danas nakon 39 godina, broji 360 korisnika, od čega njih 158 na Odjelu pojačane njege.

Na velikoj proslavi korisnici Doma za starije i nemoćne izveli su bogati zabavno-glazbeni program te upriličili izložbu, a sve prisutne pozdravili su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ravnateljica Doma Vesna Vidović-Oreški.

Župan Čačić osvrnuo se na projekt energetske obnove Doma za starije i nemoćne koji je vrijedan ukupno 28 milijuna kuna, a sufinancira se bespovratnim EU novcem.

- Ovo je prvorazredan prostor koji uključuje i bogati sadržaj, a cijena mu je upola manja nego u privatnim domovima, pa je razumljivo da su liste čekanja dugačke. Upravo zbog toga ćemo dograditi Dom na prostoru depadanse s otprilike još 25 ležajeva, te promijeniti strukturu na način da se pojača Odjel za posebnu njegu i otvori Odjel za Alzheimer i druge demencije. Ukupno 28 milijuna kuna uložit ćemo u kompletnu obnovu, a sve što radimo nužno je za sve korisnike Doma – rekao je župan Čačić.  

Podsjetio je da će u starom dijelu Doma i na depadansi biti obnovljene fasade, rekonstruirana će biti kotlovnica, sve sobe će biti klimatizirane, dok će u prostoru blagovaonice biti izveden sustavan kontrolirane ventilacije. Krovište depadanse će biti prekriveno, a na krovu će biti postavljena solarna elektrana snage do 30 kW.

Župan je pojasnio da će se pokrenuti projekt gerontološkog centra da bi se spriječila prerana institucionalizacija i smještaj u domove te starijoj populaciji stvorila sigurnost i servis za sve potrebe na jednom mjestu, a na temelju već ostvarenih projekta Dnevnog centra i Kluba za starije osobe, te daljnje integracije i suradnje s još većim brojem ustanova. Takav projekt bi bio jedinstven u Hrvatskoj.  

Ključne riječi: čačić, dom, nemoćni, rođendan, stariji, župan,

Komentari

28.12.2018. 15:24h Zadnja izmjena: 28.12.2018. 15:29