obilazak prihvatnih centara

Foto - U Gradu Varaždinu održan prijem za ukrajinskog veleposlanika

Objavljeno: 21.04.2022. 18:46

Zadnja izmjena: 21.04.2022. 18:46

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj danas je u Gradskoj vijećnici primio izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Nj.E. Vasyla Kyrylycha.

Na sastanku su nazočili saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, ujedno i članica Međuparlamentarne hrvatsko-ukrajinske skupine prijateljstva, saborski zastupnik Damir Habijan te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Gradonačelnik je u ime Grada Varaždina izrazio podršku i solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te je s veleposlanikom razgovarao o tijeku prihvata osoba iz Ukrajine, njihovom smještaju i uvjetima koje imaju u Varaždinu. Istaknuo je kako im Grad i sve stručne i operativne službe Grada stoje na raspolaganju te će maksimalan napor biti uložen kako bi im se olakšalo ovo razdoblje kao i uvjeti za njihov moguć ostanak, za školovanje, rad i život u Varaždinu.

Obilazak smještajnih kapaciteta

Veleposlanik je u sklopu posjeta Gradu Varaždinu posjetio smještajne kapacitete za osobe iz ratom zahvaćenih područja u Ukrajini koji se nalaze u Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Također, zajedno su posjetili osobe iz Ukrajine smještene u Hotelu Turist gdje je mobiliziran prostor za kolektivni smještaj i trenutno prima 70 osoba.

Grad Varaždin je u suradnji sa svojim javnim ustanovama, za osobe iz Ukrajine osigurao besplatno korištenje kazališta, knjižnice, muzeja, bazena, a Gradska knjižnica naručila je i dodatne setove na ukrajinskom za učenje hrvatskog jezika.

Veleposlanik Kyrylych iskazao je zahvalnost i zadovoljstvo na prijemu osoba iz Ukrajine u Varaždinu te na pomoći koja im se pruža u ovom teškom razdoblju.

Komentari