U hakerskom napadu nestali svi financijski podaci Industrije mesa Ivanec

Objavljeno: 16.06.2014. 12:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Danas je na Trgovačkom sudu u Varaždinu održano ispitno i izvještajno ročište za stečajnog dužnika Industriju mesa Ivanec.

Oko 30 vjerovnika se okupilo da bi se utvrdila potraživanja te da bi poslušali izvještaj stečajnog upravitelja Želimira Uršulina.

Utvrđeno je da IMI na račun neisplate plaća, otpremnina i umanjenja plaća radnicima duguje 5,63 milijuna kuna, a potraživanja ostalih dužnika iznose 20,37 milijuna kuna.

Uz radnička potraživanja najveće je ono Hrvatske poštanske banke od 8,1 milijun kuna.

Priznata su gotovo sva potraživanja, osim onih koja se povezuju s drugim tvrtkama Maria Raosa, donedavnog vlasnika IMI-ja, Mini Major i Palamed. Radi se o iznosu od oko 8,6 milijuna kuna.

Uršulin je u svom izvješću naveo da se većinski vlasnik IMI-ja, tvrtka Mini Major, prema ivanečkom mesnom proizvođaču odnosila zaprepašćujuće "maćehinski" te da mnogi poslovni potezi zahtijevaju kriminalističko istraživanje.

On je objasnio također da IMI imovine nema nego da sva ona, od 31. siječnja 2013., prodana Mini Majoru. IMI je najam tvornicu u Ivancu plaćao svojoj materinskoj tvrtki 1,3 milijuna kuna mjesečno, plus PDV.

Također, Uršulin planira tražiti načine za povrat tvornice u vlasništvo IMI-ja jer zakup prostora kao direktorica, prije nego je službeno stupila na položaj, potpisala Snježana Čipčić. Ona je naime supruga Maria Raosa. Stečajni upravitelj će tražiti preispitivanje ove odluke.

Naveo je još neke zanimljive primjere poslovanja između Mini Majora i IMI-ja. Ova je tvrtka iznajmljivala IMI-ju stroj za kobasice i stroj za vakuumiranje za 1 000 000 kuna mjesečno. Bilo je govora i o kreditu HBOR-a od 31,9 milijuna kuna koji je Mini Major dobio da tim novcem praktički kupi IMI, koji je i tako već bio u većinskom vlasništvu ove tvrtke.

Mnoge vjerovnike je iznenadio podatak da su u nepoznatom računalnom napadu, 25. svibnja, izbrisani svi financijski podaci poslovanja IMI-ja od 2000. godine do danas. Kako je objasnio Uršulin igrom slučaja su ti podaci bili sačuvani na još jednom mjestu, za što pokretači napada vjerojatno nisu znali. Cijeli je slučaj prijavljen policiji. A bit će zatraženo i ispitivanje svih aspekata poslovanja IMI-ja i Mini Majora.

Uršulin je objasnio da zbog svega navedenog mogućnosti za ponovno pokretanje proizvodnje nema.

Izvješće stečajnog upravitelja je jednoglasno prihvaćeno od prisutnih predstavnika vjerovnika, a dogovoreno je i osnivanje odbora vjerovnika od pet članova.

>> Industrija mesa Ivanec najam prostora svom vlasniku plaćala 17,9 mil. kuna

>>  Industrija mesa Ivanec u stečaju, radnici 23. svibnja idu na burzu

 

Komentari