grad ivanec

U Ivancu obilježena 80. godišnjica pogibije narodnog heroja Josipa Kraša

Objavljeno: 19.10.2021. 11:44

Zadnja izmjena: 19.10.2021. 11:44

Prije 80 godina (18. listopada 1941.), u okršaju s ustašama poginuo je Josip Kraš iz Ivanca, uvjereni antifašist, dugogodišnji sindikalni aktivist, organizator pokreta otpora fašizmu i fašističkom okupatoru u Gorskom kotaru, na Baniji i Kordunu. 

Rođen je u Vuglovcu 1900. godine, a zbog svojih iznimnih zasluga u sindikalnom djelovanju (između ostalog, bio je povezan i s ivanečkim rudarima, gdje je 1936. i 1937. organizirao štrajkove koji su rezultirali povećanjem plaća i poboljšanjem uvjeta rada) te u organiziranju pokreta otpora je proglašen narodnim herojem te počiva u Grobnici narodnih heroja na Mirogoju.

Vodstvo Grada Ivanca na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem, predstavnici Udruge antifašista i antifašističkihboraca Ivanec te GO SDP-a Ivanca odali su mu počast polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred biste kod njegove rodne kuće u Vuglovcu. Obraćajući se tim povodom malobrojnom skupu, gradonačelnik Batinić rekao je kako je Kraš po mnogočemu bio iznimna osoba. Imao je potpuno izgrađen stav u pogledu socijalne politike i empatije prema položaju radnika i prema radničkim pravima, o načinu sindikalne borbe te posve zreli antifašistički diskurs koji je na kraju potvrdio i vlastitim životom.

- Kraš je osoba koju bi svaka vlast i svaka politika trebala slaviti. Na žalost, to danas ni u Hrvatskoj, a ni ovdje, nije tako. Ako pogledamo tko je ovdje danas i tko je bio prošlih godina, možemo tek konstatirati da se pred Kraševom bistom okupljaju uvijek jedni te isti. A to je žalosno. Jer riječ je o čovjeku koji je svojim djelom doslovce zadužio naše djedove i pradjedove na način da im je priskrbio veće plaće. A jednako tako i sve nas, koji danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj, jer je poginuo za slobodarske ciljeve, organizirajući ustanak protiv fašizma i fašističkog okupatora – rekao je Batinić te podsjetio da je antifašizam ugrađen u Ustav RH.

Komentari