grad ivanec

U Ivancu održan sastanak o zapošljavanju, smještaju i integraciji stranih radnika

Objavljeno: 19.11.2021. 19:03

Zadnja izmjena: 19.11.2021. 19:03

Grad Ivanec, Poslovni klub i Poslovna zona Ivanec održali su sastanak u Gradskoj vijećnici s predstavnicima tvrtki koje zapošljavaju ili namjeravaju zaposliti strane radnike.

Kako su naveli, ivanečko gospodarstvo već uvozi radnu snagu iz trećih zemalja, s time da će tijekom predstojećih godina ta brojka znatno rasti. Dolazak stranih radnika poduzetnicima otvara pitanja poput smještajnih kapaciteta, integracije radnika u zajednicu te dolazak obitelji i uključivanje djece u vrtić. Obzirom da je osiguranje smještaja problem za sve ivanečke poslodavce, na sastanku su sami inicirali rješenje - da osnuju suvlasničku ili sličnu tvrtku te da zajedno izgrade hotel ili hostel za radnike, ili kontejnersko naselje.

Sve nazočne je pozdravio gradonačelnik Milorad Batinić, a direktorica Poslovne zone Ivanec d.o.o. Lana Labaš je posjetitelje informirala o rezultatima ankete koja je na ovu temu provedena u ivanečkim tvrtkama te je rekla da poslodavci na području grada Ivanca sada zapošljavaju oko 70 stranih radnika iz Nepala, Indije, Sri Lanke, Vijetnama, BiH, Srbije i Kosova, a najavila je zapošljavanje još oko 140 stranaca.

- Ivanec je za gradnju hostela spreman osigurati zemljište i ulagače osloboditi plaćanja svih davanja te im omogućiti korištenje svih benefita i olakšica za gradnju. Što se tiče uključivanja djece stranih radnika u dječji vrtić, to će biti omogućeno pod potpuno istim uvjetima kao i za svu drugu djecu. Pozdravljam također i sve inicijative i projekte usmjerene integraciji stranaca u lokalnu zajednicu – rekao je Batinić.

Kako je zaključno rečeno, globalni politički i gospodarski tokovi potpuno su se promijenili te, uz cijelu Europu i Hrvatsku, zahvatili i Ivanec. Stoga se i građani trebaju početi privikavati na dolazak stranaca u povećanom broju, a s time i na potrebu tolerancije i prihvaćanje novih kultura.

Komentari