Pregled i sljedeće subote

U Ivancu održani besplatni UZV pregledi dojke za muškarce

Iako najčešće pogađa žene, rak dojke je opasna bolest od koje obolijevaju i muškarci. U Hrvatskoj je u pet godina, od 2013. do 2017., od raka dojke umrlo 67 muškaraca, među kojima su četvorica iz Varaždinske županije.
Objavljeno: 10.03.2019. 10:27

Zadnja izmjena: 10.03.2019. 10:28

Iako najčešće pogađa žene, rak dojke je opasna bolest od koje obolijevaju i muškarci. U Hrvatskoj je u pet godina, od 2013. do 2017., od raka dojke umrlo 67 muškaraca, među kojima su četvorica iz Varaždinske županije.

Upozoreno je na to u subotu, 9. ožujka, u Domu zdravlja u Ivancu, gdje je su održani Dani otvorenih vrata u organizaciji Varaždinske županije i Doma zdravlja Varaždinske županije s ciljem prevencije raka dojke kod muškaraca. Povodom Svjetskog dana očeva za pripadnike muškog spola organizirani su besplatni preventivni ultrazvučni pregledi dojke u sklopu EU projekta "Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji", čiji je nositelj Županija, a partner Dom zdravlja.

Besplatni preventivni pregledi za muškarce održavat će se i sljedeće subote, 16. ožujka, od 8 do 12 sati, a nije potrebna liječnička uputnica niti prethodno naručivanje.

- Zahvaljujući ovom projektu ordinacije liječnika Doma zdravlja i liječnika – koncesionara smo opremili najmodernijom opremom, čime se povećala dostupnost i raznovrsnost usluga, a glavni cilj je smanjiti broj upućivanja pacijenata u bolnice. – rekla je pročelnica Lovorka Horvat.

Iz Županije kažu kako je ovaj EU projekt važan, jer građani zahvaljujući njemu u Domu zdravlja u Ivancu mogu obaviti niz važnih pretraga. Uz ultrazvuk dojke, na novom aparatu obavlja se ultrazvuk štitnjače, vrata, abdomena, limfnih čvorova, bubrega, mokraćnog mjehura i drugo. Sve te preglede pacijenti mogu obaviti u redovno radno vrijeme RTG kabineta u Ivancu na temelju HZZO-ove uputnice, a uz prethodno definiran termin pregleda.

To je samo dio opreme nabavljen u sklopu projekta, čija je ukupna vrijednost 12.843.834,40 kuna, od čega su 10.899.409,24 kuna bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 1.923.425,16 kuna je osigurala Varaždinska županija. Voditelj projekta je AZRA.

Komentari