U Jalžabetu održana prva po redu manifesticija Dani repe

Objavljeno: 03.12.2012. 12:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger/Varaždinski tjednik

Prva po redu manifestacija Dani repe u Jalžabetu ove je godine, iako prvotno planirana u Novakovcu, održana u dvorištu domaćina Marijana Filipašića u Jalžabetu.

Želja organizatora, Udruge poljoprivrednih proizvođača voća i povrća Repro bila je prezentirati ostalim žiteljima općine Jalžabet, ali i cijele Varaždinske županije, čime se mještani ovog kraja bave već više od 30 godina.

- Repa je iz ovih krajeva potekla prije nekih 30-40 godina i općina Jalžabet, ponajviše mjesto Novakovec, proizvodni je centar repe u cijeloj Hrvatskoj. Ovom smo akcijom željeli prezentirati tradicionalan način guljenja repe, ali i pozvati mlađe da se i oni prihvate tog posla - rekao je predsjednik udruge Repro Nikola Vuković.

Udruga je, inače, osnovana 2010. godine i trenutno okuplja 50-ak proizvođača voća i povrća s područja općine Jalžabet. Naravno, glavna je okosnica proizvodnje vezana uz repu.

Dvadesetak se proizvođača repe tako okupilo u dvorištu domaćina gdje su zajedničkim snagama ogulili čak četiri tona repe koja će biti isporučena varaždinskoj Prehrani. No, da bi guljenje bilo zabavnije i zanimljivije, održano je i natjecanje u brzom guljenju repe te je izabrana najdeblja repa.

Više pročitajte u idućem broju Varaždinskg  tjednika od 6. prosinca.

Komentari